Olcsón lehet partszakaszokat venni a török riviérán

Forrás: turizmus.com

 2022. április 29. 08:46

A Fethiye-öbölben található partszakaszokat vásárolt meg a török riviérán egy ankarai üzletember, az eladási listán állítólag további 19 part várakozik.

Tíz évre magánbefektetőknek ad el partszakaszokat a török riviérán a török kormány – írja a morgenpost.de a Spiegel cikke alapján.

Négyet állítólag már sikerült is értékesíteni a Fethiye-öbölben, további 19 tengerparti szakasz eladására ezután kerülhet sor. A partok kiárusításának oka az ország ijesztő gazdasági helyzete lehet, amit jól jellemez, hogy az infláció márciusban 61,14 százalékra emelkedett.

A Fethiye-öbölben található partszakaszokat 12,5 millió török líráért (kb. 800 ezer euró) vásárolta meg egy ankarai bányavállalkozó, Süleyman Bölünmez. Az üzletember állítólag közel áll Erdoğan elnökhöz, és amúgy korábban négy év börtönre ítélték üzemanyag csempészéséért.

Bölünmez első dolga állítólag az volt, hogy betonlemezeket süllyesztett a tengerbe, hogy ott horgonyozhassanak le jachtjaikkal a milliárdosok. A vitorlások idáig ingyen köthettek ki az öbölben, ez a jövőben a hírek szerint akár 150 euróba is belekerülhet.

A Fethiye körzetben található Ölüdeniz tengerpartja

Fotó: 123rf.com

A környező települések tiltakoznak az öblök kiárusítása ellen, érveik szerint sok régészeti lelőhely található a területen, és az eladást nem előzte meg semmilyen hatástanulmány. Egy képviselőjük szerint a helyi közösségek sokat tettek azért az elmúlt években, hogy a környezetet nagymértékben károsító jachtturizmus lebonyolítása lehetőleg fenntartható legyen, ez megváltozhat az új tulajdonosokkal.

Osman Çıralı, a fethiyei kereskedelmi és iparkamara elnöke például úgy gondolja, hogy nem magánbefektetőknek kellene felelnie az öblökért, hanem közintézményeknek a helyi gazdasággal együttműködve.

Ha a török kormánynak sikerül véghezvinnie a tervét, a török riviéra jó néhány partszakasza csak a milliárdosoknak lesz fenntartva: arab sejkeknek, külföldi oligarcháknak és más tehetős embereknek, a környéken élők és az átlagturisták többé nem tudják majd korlátlanul élvezni a tengeröblök szépségét – aggódik a német lap.