Porcelánok a királyi asztaltól a panel vitrinig

Szerző: Babik Edit

Forrás: turizmus.com

 2018. december 11. 12:30

Az Óbudai Múzeum december 12-én megnyíló kiállításán a Hüttl gyárnak és családnak, valamint az államosítás után új néven működő, Aquincum Porcelángyárnak állít emléket.

A híres magyar porcelángyárak, a Herendi, Zsolnay és a Hollóházi mellett feledésbe merült az Aquincum Porcelángyár, amely elődjét Hüttl Tivadar alapította a múlt század elején Óbudán. A gyár elnyerte az akkor legrangosabb minősítésnek számító „császári és királyi udvari szállító” kitüntetéstis.

Az Óbudai Múzeum 2018. december 12-én megnyíló kiállításán a Hüttl gyárnak és családnak, valamint az államosítás után új néven működő, Aquincum Porcelángyárnak állít emléket. Az elbogeni származású család pesti lerakatában eleinte csak forgalmazta, majd festette az alapmázas porcelánokat – meséli Mojzsis Dóra régész, muzeológus, a kiállítás egyik kurátora.

 

Hüttl Tivadar később, 1906-ban alapította meg az óbudai porcelángyárat. Olyan sikeresek voltak, hogy rövidesen Ferenc József udvari beszállítói lettek. A király több ezer darabból álló készletet rendelt, nemcsak magának, hanem a tisztikarának és a személyzetnek is.

A Hüttl étkészletek szín- és mintakincse nagyon változatos. Akad köztük virágmintás, szecessziós, keleties és geometrikus mintázatú is.

Az államosítás profilváltást követelt

A II. világháború után, 1951-ben államosították a gyárat, és ezzel megváltozott a termékpaletta is. Míg korábban ét-, kávés- és teáskészleteket gyártottak a nemesi, polgári családoknak és a kávéházaknak, addig a szocialista korszakban nem volt már szükség „úri parádézásra”, étkészletekre. Ekkor következett a nipp-korszak. Sokan emlékeznek nagyszüleik, dédszüleik otthonából a TV állványon, polcokon, vitrinekben tartott nippekre. Ezek jelentős része is az Aquincum Porcelángyárban készült, a jól ismert formavilággal: kutyák, cicák, labdázó gyerekek, aktok, madarak.

Aki szívesen idézi a múltat a porcelánok világán keresztül, az megteheti ezt az Óbudai Múzeum most nyíló időszaki kiállításán.