Pünkösdi újranyitást tartanak reálisnak a nagyobb vidéki fürdők

Forrás: turizmus.com

 2020. május 01. 16:13

Bár az április 30-án megjelent kormányrendelet értelmében vidéken május 4-től látogathatók a szabadtéri fürdők és strandok, több létesítmény is úgy nyilatkozott, hogy a legjobb esetben is csak hetek múlva nyithatnak ki.

A kormány döntése szerint május 4-től kinyithatnak vidéken a kerthelyiségek és a strandok – írtuk meg korábban.

A strandok nyitása azonban békeidőben sem történhet meg egyik napról a másikra, mivel minden esetben a területileg illetékes kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainak engedélyére van szükség abban az esetben, ha egy medencét újra használatba akarnak venni. A strandok nyitását egy akár több hetes tesztelési időszak előzi meg, amelynek során több alkalommal is laboratóriumban vizsgálják a vízminőséget, az engedélyt pedig csak tökéletesen fertőzésmentes medencékre adják ki.

A tesztidőszakot a strandok április elején elindítják, ha májusban ki szeretnének nyitni, a jelenlegi helyzetben azonban a legjobb esetben is csak május 4-én lehetne bejelentkezni a kormányhivatalnál, ráadásul többen is arra számítanak, hogy az átfutási idő idén hosszabb lesz, mivel minden fürdő egyszerre akarja bevizsgáltatni a vizét – mutat rá a termalfurdo.hu.

Ezen kívül a kényszerű leállás miatt több helyen előrehoztak olyan karbantartási munkálatokat, amelyeket vagy később terveztek, vagy különböző okokból régóta szerettek volna elvégezni. A Gyulai Várfürdőben például 61 éve nem volt teljes leállás, így most lehetőségük van néhány régi műszaki berendezést kicserélni, a medencék árnyékolóit korszerűsítik. Kisebb árusító bódékat is lebontottak, a helyüket parkosítják, így nagyobb lesz a zöldfelület.

Valószínűleg a medencékben kevesebben tartózkodhatnak majd

Fotó: Facebook / Gyulai Várfürdő

Szabályozásra várnak a fürdők

Egyelőre még nem lehet tudni, hogy milyen szabályokat kell majd betartaniuk, illetve betartatniuk a fürdőknek, ha kinyitnak. Eleve szigorú higiéniai előírások vonatkoznak rájuk, amelyeket a legtöbb helyen saját hatáskörben fokoztak is februárban és márciusban, mielőtt a járványügyi helyzet miatt időlegesen bezárni kényszerültek.

A jelenlegi helyzetben mindenki arra számít, hogy a szabályok tovább fognak szigorodni.

A portál információja szerint a Magyar Fürdőszövetség kidolgozott egy javaslatot ezzel kapcsolatban, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül felterjesztett a jogalkotóknak. Balogh Zoltán, a fürdőszövetség főtitkára konkrétumokat nem szeretett volna elárulni addig, amíg a rendelet nem jelenik meg, de az irányvonalakról annyit elmondott: azt tartották szem előtt, hogy a szabályozás összhangban legyen az általánosabb előírásokkal, például a megfelelő távolság tartásával, illetve a veszélyeztetett csoportok védelmével.

 

Nem lesz tömeg

A termalfurdo.hu által megkérdezett fürdővezetők közül többen is úgy kalkulálnak, hogy az eredeti befogadóképességüknél lényegesen kevesebb vendéget engedhetnek majd be egyidejűleg a strandok területére, illetve a medencékben is kevesebben tartózkodhatnak majd, mint ahányan egyébként elférnének. Tömegtől tehát garantáltan nem kell tartanunk.

Az idősebbekre továbbra is vonatkoznak a korlátozások, így a 65 év fölöttiek az eddigi információk alapján valószínűleg nem látogathatják majd a strandokat.

Nagy kérdés egyelőre, hogy a fedett vagy akár a kiúszós medencék kinyithatnak-e, ahogy azt sem lehet tudni, hogy a zárt öltözők és zuhanyzók hogyan működhetnek majd.

Nagy kérdés egyelőre, hogy a fedett medencék mikor nyithatnak ki

Fotó: Facebook / Makói Hagymatikum Fürdő

Mikor nyitnak?

A fentiek miatt biztosat egyelőre senki nem tud mondani a nyitással kapcsolatban.

A makói Hagymatikum, a mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdő és a Gyulai Várfürdő vezetője egyaránt a pünkösdi hosszú hétvégét jelölték meg a legvalószínűbb nyitási időpontként, de hozzátették, hogy ez a még nem ismert részletszabályok és a fent említett engedélyek beszerzésének függvényében módosulhat.

A Harkányi Gyógy- és Strandfürdőben azonban a július 1-i időpont a legvalószínűbb jelen pillanatban.

A Zalakarosi Fürdőben egyelőre nem mertek időpontot mondani, ahogy a debreceni Aquaticumban sem, igaz ott épp egy gigaberuházás keretében épül teljesen új szabadtéri strand.

Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozások életben maradtak, így az itt található strandok csak később kezdhetik meg a felkészülést a nyitásra. Ebbe a körbe tartozik például a Leányfalui Fürdő is.

Többen említették, hogy abban az esetben is megnyitnak, ha az a korlátozott vendégszám miatt eleve csak veszteségesen tehető meg, igaz, ezt olyan fürdők vezetői jelentették ki, ahol a település bevételeinek jelentős része a fürdőre épülő turizmusból származik.

*

Frissítés: A cikk megjelenése után a Magyar Fürdőszövetség arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy körlevélben azt kérte tagjaitól, az elkapkodott újranyitás helyett óvatos fenntartással és higgadtsággal kezeljék a 168-as kormányrendeletet, mert a részletszabályozás napokon belül megjelenhet hivatalosan. A szakmai szövetség témában kiadott közleménye itt olvasható.