Felgyorsult a németországi turizmus növekedése

Forrás: turizmus.com

 2017. november 28. 13:50

A 2016. évi 1,6 után az idén négy százalék fölötti lehet a beutazó turizmus növekedési üteme Németországban. A magyarok is egyre nagyobb számban utaznak oda.

A német beutazó turizmus 2017. harmadik negyedévének végén továbbra is stabil növekedést mutat. Január és szeptember között a Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján 65,3 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek, amely négy százalékkal haladja meg az előző év ugyanezen időszakát.

Karácsonyi vásár Hamburgban

Fotó:  DZt / Jörg Modrow

Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) igazgatótanácsi elnöke így nyilatkozott: „A beutazás mind az első félévben, mind pedig a nyári szezonban jelentősen dinamikusabbá vált: míg 2016. január és szeptember között a nemzetközi vendégéjszakák száma 1,6 százalékkal nőtt, addig ebben az évben megdupláztuk a növekedést. Ezt alátámasztja az úticél Németország kiváló pozíciója mind üzleti mind üdülési desztinációként.”

A köztes mérleg igazolja az előrejelzést

Az előző évhez képest erősebb növekedéssel a németországi beutazás is része a nemzetközi turizmus dinamikus fejlődésének. A turisztikai világszervezet UNWTO World Tourism Barometer legfrissebb számai augusztus végével nyolc százalékos növekedést mutatnak a nemzetközi érkezések terén Európában, az előző évben a fejlődés csupán két százalék volt. A mostani évre nézve az UNWTO megerősítette előrejelzését: a nemzetközi érkezések terén világszerte 3-4 százalékos, míg Európára nézve 2-3 százalékos növekedés várható.

Az IPK International szerint is nagy a kereslet Németország iránt

Az IPK International piackutatási intézet legújabb felmérései szerint tovább erősödött az üdülési célú utazások trendje Európából Németországba, és pozitív, hat százalékos fejlődést mutat 2017. első nyolc hónapjában. Különösen örvendetes tény, hogy nem csak a rövid utazásoknál (+6 százalék), hanem a négy napnál hosszabb üdüléseknél (+5 százalék) is dinamikus növekedés mutatkozik. Az üdülési célú utazásokon belül továbbra is vezető szerepet töltenek be a városi utazások plusz 18 százalékkal. A piackutatási intézet a küldőpiacok analízisénél megerősíti Oroszország különösen dinamikus fejlődését, amely így 25 százalékos növekedéssel ismét helyet szerzett magának a németországi turizmus legfontosabb európai küldőpiacai körében.

Töretlenül bővül a magyar beutazó forgalom

Magyarországról a német beutazó turizmus 2017 harmadik negyedévének végén továbbra is stabil növekedést mutat. Január és szeptember között a Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján 583.741 vendégéjszakát jelentettek hazánkból a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek, amely több mint kilenc százalékkal (+ 49.180) haladja meg az előző év ugyanezen időszakát. Csak a szeptember hónap vendégéjszaka száma meghaladja a 71 ezret. Az első kilenc hónap számai alapján valószínűleg Németország irányába a 2017-es év új utazási rekordszámokat fog produkálni, összegezte az eredményeket Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal magyarországi vezetője.

Kapcsolódó cikkek