Romantikus Reformkor Füreden

 2013. szeptember 18. 15:31

Szeptember végén – 20. és 22. között –nyolcadik alkalommal repülhetünk vissza az időben, egészen az 1800-as évekbe, a Romantikus Reformkorba.

A rendezvény főszervezője a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület. Az esemény sokszínűsége, változatossága a nem mindennapi civil összefogásnak köszönhető. A szervezők lelkes csapata – amelyben többek között van ügyvéd, tanár, színész, rendezvényszervező, festőművész, újságíró - már kora tavasztól azon dolgozik, hogy a résztvevőket minél érdekesebb, különlegesebb, tartalmasabb programokkal fogadhassák.

Az 1800-as évek hangulatát eleveníti fel a rendezvény teljes ideje alatt a nép- és iparművészeti kirakodóvásár, csakúgy, mint a város éttermeiben kínált, eredeti receptek szerint készített reformkori étkek. A rendezvénysorozat kétségkívül leglátványosabb attrakciója most is a hagyományos felvonulás lesz. Míg az első alkalommal alig néhány tucat reformkori viseletben gyönyörködhettünk, az idén is több százan öltik magukra a szépséges ruhákat. A Turisztikai Egyesület háromszáz öltözéket kölcsönzött a beöltözni szándékozóknak, lesz tehát miből válogatni a hölgyeknek és uraknak, a kisasszonykáknak és úrfiaknak. Ékes bizonyítéka az elmúlt évek sikerének, hogy sokan épp a korábbi Romantikus Reformkorok hatására már saját ünnepi öltözetükben pompáznak.

 

A programok között sok újdonságot találnak az érdeklődök. A Szabadságharcra emlékezve, Balatonfüreden 21-én mindenhol huszárokkal találkozhat. A huszártábor, a kishuszár vetélkedő és 48-as toborzó a kicsiknek, a verbunkos, és Carussel – Lovaskeringő a nagyoknak kínál felejthetetlen látványt, élményt. A megszokott, szombat délelőtt zajló játékos, a korhoz kötődő történelmi vetélkedő, valamint a szavalóverseny mellet új formában is összemérhetik a családok és barátaik ügyességüket, talpraesettségüket. Az idei évben Főzőverseny is lesz, ahol csapatok, illetve lelkes háziasszonyok mérhetik össze gasztronómiai jártasságukat, kreativitásukat. Vasárnap az Astoria Hotel Éttermében lehet megkóstolni a versenyre nevezők finomabbnál finomabb korabeli receptek alapján elkészített étekit. Szombaton délután, a felvonulás után a Magyar Honvédség Légierő Zenekara kínál nem mindennapi zenei élményt. Lesz filmvetítés – 80 huszár – és beszélgetés az egyik főszereplővel Tordy Gézával. Lesz korabeli ruhák divatbemutatója, valamint a huszárprogramokon kívül a lesznek tűzzsonglőrök a bál előtt, és gondolva kicsikre is a Holló együttes Vásárfia előadását tekinthetik meg az érdeklődök. Este a hagyományos reformkori bálon a Madarak Együttes gondoskodik a hangulatról, valamint a Hemo Winner Versenytánc Egyesület táncbemutatójában gyönyörködhetünk.

Vasárnap sem marad el a huszárprogram, egy korabeli fegyverbemutató és huszárviseleti bemutató kínál érdekes szórakozást. A Borverseny és a Főzőverseny díjkiosztó ünnepsége után St Martin felejthetetlen dallami várják a vendégeket.

Igazi ajándék a záró program: a 100 tagú cigányzenekar kamarazenekarának gálakoncertje. Mindezek mellett lesz Levendulás Bütykölde, népi fajátékok, Huszárviseleti kiállítás és még sok minden más.