Sanghajban képtárat nyit a francia Pompidou múzeum

Forrás: turizmus.com

 2018. március 13. 11:10

A 25 ezer négyzetméteres komplexum a brit sztárépítész, Davis Chipperfield tervei alapján készült.

Az eddigi legszélesebb körű kínai-francia kulturális együttműködés keretében nyílik meg, várhatóan ez év végén a Centre Pompidou Shanghai, azaz a West Bund múzeum a Huangpu folyó partján.

Amint arról a közelmúltban Emmanuel Macron francia elnök Kínában tárgyalt, nem csupán alkotások cseréjéről van szó egy-egy kiállítás erejéig, de a párizsi Pompidou Központ szakmai tanácsokkal is kész ellátni a három galériát, kisebb tárgyaló termeket, impozáns magasságú átriumot és lobbit magában foglaló épületegyüttes menedzsmentjét.

A kínai Pompodou Központ látványterve

Fotó: turizmus.com

A kulturális együttműködési szerződés papír szerint 2025-ig érvényes, de azon túl is szoros munkakapcsolatban marad a két intézmény. Párizsban bemutatkoznak majd a kortárs kínai művészek, Kínában pedig válogatást láthatnak majd a látogatók a Pompidou gazdag anyagából.

Egy régi iparterületen alakították ki a futurisztikus külsejű óriási épületet, amely kulturális negyeddé alakul. A Pompidou évente öt kiállítást tervez Sanghajba vinni. Időközben a 40. születésnapját ünneplő párizsi művészeti központ megszépítésére és korszerűsítésére milliárdokat költ a francia kormány.