Tapintható várlátogatás Diósgyőrben

Forrás: turizmus.com

 2019. október 14. 09:20

Október 15-én, a Fehér Bot Napján különleges tárlatvezetésre készül Diósgyőr várának népe. Lehet majd tapintani, illatokat érezni és csodás dallamokat hallani – ezen keresztül megtapasztalni a középkor világát, egy palota mindennapjait.

A vendégek között ezen a napon több látássérült is lesz, de várják a látókat is, akiknek figyelmét ezzel a programmal szeretnék ráirányítani az empátia és a segítség fontosságára.

A látássérültek speciális igényeire igazítva dolgozták ki a Diósgyőri vár munkatársai a „tapintható tárlatvezetést" azzal a céllal, hogy a látássérült emberek is felfedezhessék a folyamatosan fejlődő és új attrakciókkal bővülő Diósgyőri várat, a „látó" embereket pedig érzékenyítsék annak megértésére és elfogadására, hogy sokan, sokfélék vagyunk.

Arra törekedtek, hogy kézzel foghatóvá tegyék az itt töltött pillanatokat, bevonva több érzékszervet is.

Különleges tárlatvezetésre készül Diósgyőr várának népe: lehet majd tapintani, illatokat érezni és csodás dallamokat hallani

Fotó: Barna Laczy

A sétát a vártörténet szobájában kezdik, ahol a látogatók megérinthetik a palota makettjét, így felfedezhetik a várat. A fémműves műhelyben pajzsot, kardot, sisakot és láncinget is kézbe vehetnek. A fűszerek termében az illatokon keresztül a konyha és a fűszerek világába is betekintést nyernek. A lovagteremben pedig a különleges akusztikával lehet megismerkedni. .

Az érzékenyítő program keretében a csoportokat két részre osztják. A csapat egyik fele bekötött szemmel tapasztalhatja majd meg a programot – átélve így, milyen érzés lehet a tapintáson, halláson és szagláson keresztül érzékelni a világot.

A többiek pedig a látásképtelen társukat segítik a közlekedésben, megtapasztalva a segítség nagyszerű érzését.

Október 15-én, a Fehér Bot Napján három alkalommal lesz lehetőség részt venni „Tapintható tárlaton": 11:15-kor egy általános iskolai csoport, 13:15-kor középiskolás diákok, 15:15-kor pedig látássérültek nézhetik meg a királynék várát.