Távcsővel figyelhetjük Szent Lőrinc könnyeit a Hortobágyon

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 01. 11:02

Bár a csillaghullás július közepétől augusztus végéig észlelhető, a Perseidák meteorraj szépsége augusztus közepén a leglátványosabb. Ezekben a napokban tartja meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Hullócsillagok éjszakája című többnapos rendezvényét.

Idén augusztus 10-13 között ismét megfigyelhetjük „Szent Lőrinc könnyeit" a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából, a Hullócsillagok éjszakája hagyományos rendezvény keretein belül.

Az esti programok során akár 70-100 hullócsillagot is észlelhetünk óránként, ráadásul idén a fogyó Hold fénye sem fogja zavarni a páratlan látványt. A fényszennyezés-mentes hortobágyi égbolton távcsővel nemcsak a Tejút és a halvány mély-ég objektumok szépségét, hanem a Szaturnuszt, majd később a Jupitert is megtekinthetjük.

A Perseidák meteorraj szépsége augusztus közepén a leglátványosabb

Fotó: 123rf.com

 

A nemzeti parkban hullócsillag megfigyelő túrákat szerveznek augusztus 10-én (csütörtök), 11-én (péntek), 12-én (szombat) és 13-án (vasárnap) az alábbi helyszíneken: Hortobágyi Vadaspark, Mátai Ménes, Hortobágy-Halastó, Szálkahalmi tanösvény, Pusztai Állatpark. A programok kora délután kezdődnek, látogatókat 14:00 és 23:00 óra között várják színes programjainkkal. Amatőr és képzett csillagászok lézermutató és csillagászati távcsövek segítségével mutatják be az égbolt látható csillagait, egyéb égi jelenségeit.

A rendezvénysorozat idén rendhagyó módon egy egész napos programmal színesedik a Telekom szervezőinek jóvoltából.

Aktuális információkról a honlapon lehet tájékozódni.