Turisztikai vonzerő lett a grönlandi jég olvadása

 2019. július 08. 11:21

Grönlandon komoly turisztikai terveket szőnek. Az elkövetkező néhány évben a meglévő repülőterek bővülnek és új szállodák nyílnak majd meg. A látogatók számát évente 10 százalékkal tervezik növelni.

Korábban történt

Közben a jég gyorsabban olvad, mint valaha. A szakemberek jelszava – a fenntartható turisztikai stratégia – soha nem volt annyira aktuális, mint most. „Nem kétséges, hogy kicsit aggódunk” – jelentette ki Mads Skifte, a Visit Grönland igazgatóhelyettese az expressen.se svéd lapnak.

Grönland területének 8 százalékát jég borítja. Ez a jégtábla felület a második legnagyobb a világon, csak az Antarktisz vetekedhet vele. Néhány héttel ezelőtt azonban bejárta a világsajtót egy kép a szánhúzó kutyákról, amelyek a vízben tapicskolnak. A jég nagy része, amely a tavasz végi hónapokban olvadni kezdett, június közepére eltűnt.

A Cambridge-i Egyetem friss kutatása szerint a grönlandi jégtakaró gyorsabban olvad, mint valaha. Egymilliárd tonna jég tűnik el naponta.

A hatalmas sziget délkeleti részén található Tasiilaq kisváros lakói nem vették észre az éghajlatváltozást – egészen mostanáig. Az ott lakó Julius Nielsen, aki egész élete során halászott és vadászott, elmondta az Insider című lapnak, hogy az elmúlt tíz évben egyre nehezebbé vált a megélhetése is. Az ismerős vadászterületek megközelítése mind nehezebbé válik a szánhúzó kutyákkal. Egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, sok helyütt túl vékony a jég, vagy egyszerűen eltűnt. Szokatlan meleg van és a víz nem fagy meg. A jéghiány arra kényszerítette az egyik túravezetőt, Lars Anker Moellert, hogy az utóbbi években más utakat keressen fel kutyáival.

Egymilliárd tonna jég tűnik el naponta

Fotó: pixabay

Ugyanakkor a meleg kedvez az idegenforgalomnak: az enyhébb éghajlat meghosszabbítja a hajós turizmus szezonját, és megkönnyíti a korábban nehezen hozzáférhető területek meglátogatását. A régi három hónap helyett négy-öt hónapig is tudnak hajóutakat szervezni.

Az éghajlatváltozás turisztikai vonzerő lett: mindenki azt akarja látni, hogy olvad el a jégtakaró.

2017-ben 85 000 turista látogatott Grönlandra. A világ legnagyobb szigete közigazgatásilag Dániához, földrajzilag Észak-Amerikához tartozik. Grönland egyike volt azon kevés helyeknek, amelyet nehéz volt eddig megközelíteni, hiszen az idegenforgalmat mind az időjárás, mind a logisztika korlátozza. De ez a helyzet hamarosan megváltozik.

A két meglévő repülőteret bővíteni fogják, hogy közvetlen járatok érkezhessenek Európából és Észak-Amerikából. Délen egy új belföldi repülőtér épül Qaqortoqban. A projekt költségvetése becslések szerint 5 milliárd svéd korona lesz. A tervek nyomán sokan, főleg a környezetvédők, tiltakozásukat fejezték ki.

Nem kétséges, hogy kicsit aggódunk, de új stratégiánk a fenntarthatóságra összpontosít. Reméljük, hogy a helyiek is tisztában vannak ezzel – hangsúlyozta a Visit Grönland munkatársa.

Kapcsolódó cikkek

Szemetes az Északi-sark

2018. február 08.