Új aktivitásokkal készül a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet budapesti irodája

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. november 27. 14:16

A Lengyel Idegenforgalmi Szervezet új magyarországi képviselete november 22-én budapesti workshopon mutatkozott be a turisztikai szakma és a sajtó előtt. A „Lengyelország több, mint gondolnád" című rendezvényre Zakopanéból, Alsó-Sziléziából és Lublinból is érkeztek előadók.

A Lengyel Idegenforgalmi Szervezet budapesti irodája hét év szünet után, 2023. május közepén alakult újra. A magyar képviselet új vezetője Farkas Melinda, kollégája Ország Anna, az iroda felügyeleti szerve a varsói székhelyű Lengyel Idegenforgalmi Szervezet, amely a Lengyel Sport- és Turizmus Minisztériumhoz tartozik.

A budapesti Kozmo Hotelben tartott novemberi workshop volt a képviselet első hivatalos bemutatkozása a turisztikai szakma és a sajtó előtt. Az eseményt egy kelet-magyarországi road-show előzte meg.

A képviselet munkatársai: Ország Anna és Farkas Melinda képviselet-vezető

Fotó: Szeicz Anita

Így utazunk Lengyelországba

A workshop bevezető előadásában Farkas Melinda elmondta, hogy jelenleg 16 országban működik lengyel turisztikai képviselet; a budapestivel együtt, 2023-ban indult el újonnan a prágai és a tel-avivi iroda.

Bár Magyarország csupán a 13-15. helyet foglalja el a küldőországok sorában, a lengyel partner – a hagyományosan jó kapcsolatoknak köszönhetően – gazdasági súlyánál nagyobb figyelmet fordít a magyar turisztikai piacra, a képviselet újbóli elindítása is ezt jelzi.

A pandémia idejét leszámítva viszonylag stabilan 200-230 ezer körül mozgott az éves látogatószám, ami 2022-ben ismét 200 ezer fölé emelkedett. Az utolsó komplett statisztika 2018-as, eszerint a magyarok általában négy-hét éjszakát töltenek el Lengyelországban. Közülük nagyjából minden ötödik ember utazik szervezetten, utazási irodával, míg az utasok közel 80 százaléka egyénileg érkezik az országba.

A magyar turisták főként Lengyelország déli régióját keresik fel, mert ez autóval és busszal is jól megközelíthető, így az utazók körében évtizedek óta a három legnépszerűbb úti cél Krakkó, Zakopane és Auschwitz.

A statisztikákból az is kiderül, hogy a legtöbb magyar még mindig a kultúra és a történelem miatt utazik Lengyelországba. Az utóbbi időben valamelyest nőtt az aktív turizmus, illetve a több éjszakás üdülőturizmus aránya, ennek fejlesztése mindenképpen a célok között van – mondta a képviselet vezetője.

A generációkra vonatkozó felmérések pedig azt mutatják, hogy míg a 40 év felettiek körében pozitív kép él Lengyelországról, addig a 18-29 évesek csak nagyon kevés információval rendelkeznek róla.

Egy, a magyarok számára felfedezésre váró lengyelországi úti cél: Wroclaw

Fotó: Lengyel Idegenforgalmi Szervezet

Lengyelország több, mint gondolnád

Ugyanakkor egyik korcsoport sincs tisztában azzal, hogy az ország az elmúlt tíz évben rohamléptekkel fejlődött, és a régió egyik legjelentősebb gazdasági szereplőjévé nőtte ki magát – annak minden pozitív kulturális, turisztikai hozadékával együtt. Erre utal a „Lengyelország több, mint gondolnád" szlogen is, amely jelenleg az ország hivatalos turisztikai jelmondata.

Farkas Melinda elmondta, nagyon szeretnék elérni, hogy a magyar közönség a megszokott úti célok mellett újabb régiókat is megismerjen – menjenek el Sziléziába, Wrocławba, északra, a Gdańsk, Gdynia, Sopot alkotta Hármasvárosba –, illetve hogy minél többen új nézőpontból tekintsenek Lengyelországra.

Fontos célcsoportjuk az ifjabb generáció: a gyerektelen, bulizni vágyó egyetemistákat, fiatalokat és a családosokat egyaránt szeretnék elérni.

Lengyelország sok városában olyasfajta irányt vettek, amit Németországban, többek között Berlinben is láthatunk: régi gyáraknak, ipari épületeknek adtak új funkciókat, és ezzel izgalmas művészeti, kulturális, szórakoztató és üzleti központokat hoztak létre.

Szintén vonzó lehet a magyar turistáknak, hogy kedvezőek az élelmiszer- és az éttermi árak, nagyjából a magyarországi inflációt megelőző szinten vannak. Az egész országban sorra nyílnak a fiatalos, trendi kocsmák, a modern, fine dining éttermek, nagyon jó ár-érték arányban. A gasztronómia rengeteget fejlődött, amit az is jelez, hogy a júniusban megjelent Michelin-kalauz szerint immár egy kétcsillagos és két egycsillagos étterem van Lengyelországban.

 

Új csatornák népszerűsítik az országot

A képviselet-vezető elmondta, hogy a hagyományos eszközök – újságcikkek, workshopok, study tourok – mellett a jövőben új felületeken is folyamatosan hírt adnak majd Lengyelország színes kínálatáról. Ilyen lesz többek között a jövőre induló „Szia, Lengyelország" című YouTube-csatorna, ahol kifejezetten magyar érdeklődőknek készült rövid, lendületes filmekben mutatják be az ország izgalmas városait, régióit, újdonságait és a hamisítatlan lengyel életérzést.

Jövő áprilistól megújul a szervezet magyar információs oldala, a www.lengyelorszag.travel is, valamint Farkas Melinda a résztvevők figyelmébe ajánlotta a poland.travel facebook-oldalt, ahol a közösségi felületeken megszokott színes képes, informatív anyagokkal várják az érdeklődőket.

Végül elhangzott, hogy a LOT-tal, a Lengyel Nagykövetséggel, a Lengyel Intézettel és a Felczak Alapítvánnyal is jó együttműködést alakítottak ki, hogy közösen még több embert érjenek el Lengyelország népszerűsítése során.

A workshop további előadásaiban Antoni Krisztiánt hallhattuk a LOT lengyel légitársaság képviseletében, majd Csomor Márton és Csomor Gabriella, a Zakopaneinfo.hu tulajdonosai adtak ízelítőt Zakopane és környéke, illetve Alsó-Szilézia kínálatából.

Arleta Bzdun, az Alsó-Sziléziai vajdaság turisztikai szakembere a régió turisztikai attrakcióiból hozott egy csokorral, ezt követően a víz tematikájára építő wroclawi edukációs központ, a Hydropolis munkatársai mutatták be az izgalmas, többfunkciós létesítményt. Végül a Lublini Turisztikai Hivatal képviselője, Anna Tylec előadásán keresztül pillanthattunk be a régió történelmébe, turisztikai és egyedi gasztronómiai kínálatába.