Új audiovizuális centrummal gazdagodott Veszprém

Forrás: MTI

 2023. június 06. 16:34

Új audiovizuális centrumot adtak át a veszprémi várnegyedben kedden. A kiállításoknak, színházi előadásoknak, filmvetítéseknek otthont adó épület átadó ünnepségén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt hangsúlyozta, hogy a létesítmény a magyar filmművészet újabb bástyája lehet.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a művészeti alkotások közül a filmek azok, amelyek manapság a legtöbb emberhez eljutnak, így hatékonyan képesek formálni a gondolkodást.

A háromszintes létesítményt az egykori Simoga-ház melléképületének átalakításával hozták létre a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2,5 milliárd forintból. Az audiovizuális centrumban otthont kapott egy 62 néző befogadására alkalmas terem, amely könnyű- és komolyzenei koncertek, színházi és kamaradarabok, közönségtalálkozók, filmvetítések, konferenciák szervezésére alkalmas.
A pincében a Fixír médialabor kapott helyet, amelyben a legújabb technológiákat bemutató szakköröket tartanak majd.

Az épület díszkertje pihenőkertként szolgál, a szabadtéri színpadon pedig egyebek mellett vetítéseket és előadásokat terveznek.

veszprem_audiovizualis

A kiállításoknak, színházi előadásoknak, filmvetítéseknek otthont adó épületet az egykori Simoga-ház melléképületének átalakításával hozták létre

Fotó: Katona Tibor/MTI

Emmanuil Aposztolakisz, Görögország magyarországi nagykövete a megnyitón emlékeztetett arra, hogy Veszprém és a görögországi Elefszína egy időben viselhetik az Európa Kulturális Fővárosa címet. Mint megjegyezte, ez jó alkalom a két nép közötti, történelmi múlttal rendelkező barátság további mélyítésére.

A megnyitó napján vetítik a Foton Audiovizuális Centrumban Jules Dassin 1962-es amerikai-görög klasszikusát, a Phaedrát. A vetítés kapcsán a nagykövet felidézte, hogy az alkotás amerikai rendezője Görögországot választotta második otthonául. A szereplők közül pedig kiemelte Melina Mercouri színésznőt, volt görög kulturális minisztert, akinek kezdeményezésére megszületett az Európa Kulturális Fővárosa cím.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a megnyitón azt emelte ki, hogy a kultúra segítségével erős közösségek épülhetnek, ami az egész város épülésére szolgál.