Új desztináció: a számik különleges világa

Forrás: turizmus.com

 2017. május 01. 11:03

Egyre népszerűbb az utazók körében a lappok, vagy ahogyan ők hívjál magukat, a számik különleges világába bepillantani. Főleg, amióta a Norwegian járatai mind közelebb szállnak le ősi településeikhez.
Az egyik legérdekesebb látnivaló Siida, a finnországi Inariban található számi múzeum, ahol bepillantást nyerhetünk – az itt feltárt régi tárgyakon keresztül – a helyi őslakosok hitvilágába is.  A szída szó eredetileg a lappföldi kisebb falvakat jelölte.

Az ide látogatók jelentős része szeretné testközelből látni a rénszarvasokat, erdei bogyókat gyűjteni, madármegfigyeléseken részt venni, télen a Mikulás nyomába eredni, téli sportokat űzni, de sokan kutatói, illetve önkéntes munkára jelentkeznek. Mind Inariban, mind a Rovaniemiben hotelek és éttermek várják ma már Észak szerelmeseit.

Az itt lakók nagy része ma is rénszarvastenyésztésből él. Őket sújtja talán leghamarabb és leginkább majd a klímaváltozás, amelynek hatásai ma még nem tragikusak, de annyira felgyorsult a folyamat, hogy a hőmérséklet emelkedése már minden évben egyre inkább érezhető. A kutatásban már több mint 20 éve részt vesznek a helyieken kívül külföldi, köztük magyar tudósok is.

A múzeumban filmfesztiválokat is rendeznek a klímaváltozással, környezetvédelemmel kapcsolatban

A múzeumban a szabadtéri kiállítás mellett állandó kiállítás látható a számi történelemről es kultúráról, illetve időszaki kiállításokat és filmfesztiválokat is rendeznek a klímaváltozással, környezetvédelemmel kapcsolatban. De a Siida nem csupán egy múzeum Inariban, sokkal inkább a térségben élő számi közösségek kulturális központja és aktív szellemi műhelye.

Kapcsolódó cikkek