Új látványtárral gazdagodott a Georgikon Majormúzeum

Forrás: MTI

 2023. július 10. 15:58

A fogatoltjármű- gyűjteményt bemutató látványtár nyílt a keszthelyi Georgikon Majormúzeumban. A kiállítóterekben harminckét szekeret, illetve kocsit, valamint tizenkét szánt láthatnak az érdeklődők.

A gyűjteményt most láthatja először a közönség. A paraszti világban használt járműveket korábban az egykori Georgikon Tanintézet juhhodály épületegyüttesében kialakított raktárakban őrizték - mondta el Kőrösi Andrea, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum általános főigazgató-helyettese.

A látványtárban számos érdekes jármű kapott helyet, köztük a kordé, másnéven taliga, amely 100-150 évvel ezelőtt terjedt el. A kétkerekű szekeret egy számadó használta, aki az édesapjától örökölte a praktikus szállítóeszközt.

A két hegyiszekeret a fékrendszere teszi különlegessé. Az ülés mellett elhelyezett vastekerőt lánccal kapcsolták össze a hátsó fékkel - azaz egy keresztfával. A szekérvezető így viszonylag könnyen, a kar tekerésével le tudta lassítani a járművet - említette érdekességként Kőrösi Andrea.

latvanytar_georgikon

A látogatók megismerkedhetnek az eddig zárt gyűjteményi raktárakban őrzött szekerekkel, kocsikkal, szánokkal és különböző fogatolási eszközökkel, járomokkal

Fotó: Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

A rácsos oldalú, négyméteres szekereken szénát, a deszkás oldalúval pedig terményt szállítottak. A szép megmunkálású, vasalatos kocsik magyar mintára készültek, külföldön többnyire a sima bádogozást alkalmazták - jegyezte meg a főigazgató-helyettes. A szekerek, kocsik és szánok történetéről részletes leírás olvasható a járművek mellett elhelyezett táblákon.

A látogatók előtt a présgyűjteményt is megnyitották - fűzte hozzá Rajnai Virág Éva, a keszthelyi kiállítóhely vezetője.