Ezen a versenyen kiderül, ki a legügyesebb gulyás a Hortobágyon

Forrás: turizmus.com

 2022. június 03. 17:59

Szombaton, az Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó alkalmával ismét összegyűlnek az ország különböző pontjairól érkező gulyások Hortobágyon, a Pusztai Állatparkban.

A Pusztai Állatparkban megrendezett versenyen részt vevő felnőtt és bojtár gulyás párosok a mindennapi munkájukhoz kapcsolódó versenyszámokban mutatják be szakmai tudásukat és mesterségük fogásait. A rendezvény szervezői, a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, a gulyások és a magyar szürkemarha ünnepén a rideg állattartásban élő állatokat vigyázó gulyások körében még ma is élő hagyományokat és napi feladataikat kívánják bemutatni a nagyközönség számára.

A gulyások június 3-án egymással versengve, majd 4-én, szombaton az egyes versenyszámokban az első három legjobb eredményt elérők a közönség előtt is bizonyíthatják mesterségbeli tudásukat.

A főbb versenyszámok a pásztorok mindennapi munkáihoz kapcsolódnak

Fotó: Hortobágyi Nonprofit Kft

A gulyások mellett az utánpótlást képviselő bojtárok is a verseny állandó és lelkes résztvevői, akik kiemelendően két szakközépiskolából kerülnek ki már sok évre visszamenőleg: a mátészalkai Baross László Mezőgazdságii Szakközép-, és Szakiskolából, illetve a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolájából.

Az állatkifogás az egyik legizgalmasabb versenyszám

Fotó: Hortobágyi Nonprofit Kft

A főbb versenyszámok – melyek a pásztorok mindennapi munkáihoz kapcsolódnak – a vízhúzás gémeskútból, melynek helyszíne a Pusztai Állatpark felújított gémeskútja, az állatszámlálás, mely során hídon áthaladó állatok létszámát kell minél pontosabban megbecsülni, a legnehezebb, de egyben a legizgalmasabb és a hozzáértést leginkább tükröző versenyszám az állatkifogás és fülszám-leolvasás, a karikásostor-használat, a gulyásbot-dobás, a pányvadobás és a fülszám-tetoválás.

A vízhúzásban is lehet versengeni

Fotó: Hortobágyi Nonprofit Kft

A Gulyásverseny kísérő rendezvénye a népművészeti vásár, ahol eredeti, a pásztorsághoz kapcsolódó népi termékeket lehet beszerezni. A Hortobágyi Csárda kínálata mellett pásztorok mutatják be főzőtudásukat a hagyományos pásztorételfőzés alkalmával, az elkészült ételeket az érdeklődők a nap folyamán meg is kóstolhatják.

A Gulyásverseny helyszíne ad otthont évek óta a Hajdú Táncegyüttes által szervezett Országos Pásztortánc versenynek. A szervezők célja a program által táncos hagyományaink egyik legarchaikusabb területének, a pásztortáncok világának megőrzése, népszerűsítése és színpadra állításának ösztönzése.