Változnak a német Covid-szabályok, távolsági járatokon kell a maszk

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 17. 15:31

Németországban elfogadták a járványvédelmi törvény módosítását, amely október 1-jétől 2023. április 7-ig lesz érvényben.

Németországban aktualizálták a járványvédelmi törvényt, az új szabályok október 1-jétől jövő év április 7-éig lesznek érvényben.

A módosítás alapján a szövetségi kormány már csak alapszinten illetékes a járvány elleni védekezésben, a legtöbb döntést a tartományok hozzák meg – írja a tagesschau.de.

Az új rendelkezések értelmében már csak az egészségügyi intézményekben – kórházakban, gondozóotthonokban, orvosi rendelőkben –, valamint a távolsági vonat- és buszközlekedésben kell FFP2-maszkot viselni. A légiközlekedésben ezzel szemben eltörölték a kötelezettséget. Lezárások, üzem-, üzlet- és iskolabezárások pedig nem lesznek.

A kórházakba, gondozóotthonokba és hasonló létesítményekbe belépők, valamint a járóbeteg-ellátások esetében a dolgozók számára tesztelési kötelezettség is érvényben lesz.

A távolsági vonat- és buszközlekedésben továbbra is kell maszkot hordani

Fotó: 123rf.com

Az egyes tartományok dönthetnek ennél szigorúbb szabályokról, amennyiben azt egy esetleges új járványhullám szükségessé teszi. A lehetséges intézkedések körébe tartozik a kötelező maszkviselés elrendelése a városi tömegközlekedési eszközökön és a nyilvánosan megközelíthető épületekben.

Maszkviselés elrendelése esetén a szabadidős, kulturális és sportlétesítményekben, valamint a vendéglátóhelyeken mentesülhetnek a kötelezettség alól azok, akik negatív tesztet mutatnak be, frissen gyógyultak fel a betegségből vagy legfeljebb három hónappal a kérdéses időpont előtt lezáró védőoltást kaptak. Azonban a tartományok döntenek arról, hogy lehet-e élni ezekkel a kivételekkel.

A tartományi kormányok az iskolákban is elrendelhetik a maszkviselési kötelezettséget, valamint a tesztelési kötelezettséget is bizonyos közösségi létesítményekben, valamint iskolákban és óvodákban. Koronavírus-gyanús gyerekeknél elegendő a negatív antigénteszt ahhoz, hogy újra mehessenek iskolába, a szülők pedig plusz gyermekápolási szabadságot kaphatnak, ha otthon kell maradniuk a koronavírusos gyerekükkel.

Ennél szigorúbb maszkviselési és egyéb szabályokat (pl. létszámstop, kötelező higiéniai előírások, távolságtartás) akkor rendelhetnek el a tartományok, ha a járvány súlyosbodása veszélyezteti az egészségügyi rendszer vagy az egyéb kritikus infrastruktúra működését.