15 éves a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

Forrás: turizmus.com

 2018. május 08. 09:27

Évfordulót ünnepel az ország első turisztikai desztinációs szervezete.

Gyenesdiáson az önkormányzat és a turizmusban érdekelt felek együttműködésével, közös finanszírozásban, az országban elsőként jött létre olyan alulról építkező szervezeti egység, ahol a felelősség és a döntéshozatal a turizmus tényleges szereplőinek kezébe került.

A 2003. májusában megalakult Egyesület tagsága stabilan 100 fő körül mozog. A szállásadó tagok a település férőhely-kapacitásának 40%-át fedik le, viszont a vendégek és a vendégéjszakák számát tekintve a 70%-át – tájékoztatta lapunkat az évforduló alkalmából az Egyesület.

Az egyesület információs irodát működtet, elsődlegesen marketing feladatokat lát el, termékfejlesztésen dolgozik, tevékenysége kiterjed továbbá koordinációs, érdekképviseleti, panaszkezelési, pályázatmenedzsment feladatokra, illetve adminisztrációra.

Az évek során az Egyesület és a fenntartásában működő Tourinform iroda 2012-ben tágasabb helyre költözött, ahol kulturált körülmények között tudja fogadni a településre érkező vendégeket, illetve együttműködő partnereit.

Háromnyelvű települési és térségi kiadványokkal segítik a településre érkező vendégek tájékozódást, és kiemelt figyelmet fordítanak az online jelenlétre. Ennek alapját a 2005 óta működő, folyamatosan fejlődő turisztikai portál és a hozzá kapcsolódó TDM informatikai rendszer adja. Mindezt különböző kampányok támogatják, és erős a közösségi médiában való jelenlét is.

A Gyenesi Lidóstrand

Fotó: gyenesdias.info.hu

Gyenesdiás családbarát pozícionálásának megfelelően családbarát minősítési rendszer került bevezetésre, és megszületett Bala Toni teknős kabalafigura, aki a település életében, marketing kommunikációjában kulcsszerepet tölt be.

A Diási Játékstrand

Fotó: turizmus.com

2008 óta működik a WB Gyenesdiás Plus kedvezménykártya, 2017-ben pedig bevezették a partner vendéglátó egységek kezdeményezésére a Gyenesdiás Gastro Card. A térségi hálózat részeként működő kerékpárkölcsönző a kínálatbővítés mellett az egyesület pénzügyi fenntarthatóságát is segíti.

A 2009-ben és 2011-ben nyertes TDM pályázatok komoly lendületet adtak az Egyesületnek és a település turizmusának.

Kapcsolódó cikkek