2019: Budapest Európa Sportfővárosa

Forrás: turizmus.com

 2018. február 27. 17:06

Jövőre Budapest tölti be az Európa Sportfővárosa címet. A hatalmas lehetőség alkalmából, mely újra fókuszba helyezheti a várost Európa térképén – s nem csak a sport területén – konferenciát tartottak a Bálnában.

A február 27-i Budapest Sportélete – Budapest Európa Sport Fővárosa 2019 című rendezvény – melyet a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ koordinált – fő célja az volt, hogy bemutassa mit is jelent ez a különleges cím, illetve, hogy tájékoztatást nyújtson a 2018. és 2019. évi sportaktivitásokról, sporteseményekről, emellett a jövő évi Sportfőváros címmel kapcsolatban együttműködésre hívja az érintett sportszervezeteket, sportvezetőket.

Az Európa Sportfővárosa címet 2001 óta nyerheti el minden évben egy 500 ezer főnél nagyobb európai város, az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége, a brüsszeli székhelyű ACES döntése értelmében. A budapesti sportkonferencia egyik látványos pillanata volt, amikor az ACES elnöke, Gian Francesco Lupatelli átadta a sportfővárosi tisztséget Budapestnek. A konferencián egy együttműködést szimbolizáló közös sajtófalat is aláírtak azoknak a szervezeteknek a képviselői, akik vállalták, hogy az Európa Sportfővárosa 2019. rendezvény sorozatának sikeres megvalósításában részt vesznek.

A közös sajtófal előtt a konferencia házigazdái, előadói, valamint azoknak a szervezeteknek a képviselői, akik vállalták, hogy az Európa Sportfővárosa 2019 rendezvénysorozat megvalósításában részt vesznek

Fotó: Majtényi Mihály, budapest.hu

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes köszöntőjében és előadásában elmondta, hogy amikor a magyar sportélet meghatározó szereplői összefognak, érdemes összegeznünk azokat az eredményeket, amelyeket a budapesti sportélet magáénak tudhat. Az elmúlt évek fejlesztései mellett – mint például a Margitszigeti futókör felújítása, a kerékpárutak, a MOL Bubi rendszer bővítése, szabadtéri kondiparkok létesítése – az a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a szabadidősport és a diáksport területén a neki kedvére való élményt és célt. „A Budapest Európa Sportfővárosa a 2019-es év kapcsán arra kell gondolnunk, hogy a széles körű összefogás révén megvalósuló versenysorozatnak minden budapesti csak nyertese lehet” – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Budapest sportélete – kormányzati szerepvállalás címmel tartott előadást, melyben bemutatta a hazai sportirányítás rendszerét átfogó képet adott a támogatási rendszerről, kitért a hazai sportlétesítmény-helyzetre, s kiemelt hangsúlyt fektetett beszámolójában a hazai rendezésű nemzetközi sporteseményekre, a sportdiplomácia szerepére, Budapest sportéletére, valamint a szabadidősport fontosságára. Nyomatékosította a sportdiplomácia nélkülözhetetlen szerepét is, mely elengedhetetlen a sportesemények rendezési jogának megszerzéséhez, az országok közti kapcsolatok erősítéséhez.

Fürjes Balázs egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos előadásában beszámolt a fővárosi sportfejlesztésekről, nagyobb sporteseményekről. Kiemelte, hogy Magyarország fantasztikus sportnemzet, amit Budapesten keresztül tudunk leginkább megmutatni, s az olyan sikeres nagyrendezvényeken keresztül, mint a tavalyi FINA Vizes Világbajnokság.

A konferencián Bán Teodóra a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője felhívta a figyelmet a nagy lehetőségre, melyből mind a város, a lakosság, a sportszakma és a turizmus is profitálhat. „Vitathatatlan, hogy ez az elnyert cím – egy valódi brandépítő lehetőség, hiszen ez az év, ennek eseményei jelentősen hozzájárulnak Budapest nemzetközi márkájának építéséhez, a desztináció pozicionálásához, csak úgy, mint a napokban elnyert 8. helyünk, amit Budapest a European Best Destinations versenyben tudhat magáénak. A kereskedelmi szálláshelyi adatok szerint Budapesten a 2017. évben a vendégszám megközelítette a 4,3 milliót, a vendégéjszakák száma pedig átlépte a 10 milliós lélektani határt. Mindebben döntő szerepet játszott többek közt a FINA Vizes VB, a Forma 1, a Red Bull Air Race, melynek köszönhetően számottevően megnövekedett a külföldi érdeklődés hazánk és Budapest iránt” – emelte ki Bán Teodóra.

Danada Judit, Budapest Főváros Önkormányzata Sport Osztályának vezetője, előadásában elmondta, hogy a Sport Osztály által készített 2017-es budapesti helyzetelemzés során, 456 sportlétesítmény, 686 sportegyesület, 577 sportvállalat, és 299 állandó sportesemény került azonosításra, pontos helyszínnel és űzhető sportágakkal együtt. E hiánypótló adatgyűjtés, a 2019. évi Európa Sportfőváros koncepció alapját képzi, valamint a Budapest Sport Applikáció tartalmát is erősíti. 2019-es évben fő irányvonalat adó sportkoncepció többek között kitér egy új, kerületeket érintő sportaktivitási programra, valamint hangsúlyozza a meglévő sporteseményekre való támaszkodás fontosságát is.

A rendezvényen neves sportvezetők tartottak előadásokat: Bacsa Pétera Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke, Mocsai Lajosa Testnevelési Egyetem rektora, Kemény Dénes a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Kamuti Jenő a Budapesti Sportszervezetek Uniója, valamint a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke számolt be idei és jövő évi tereikről, rendezvényeikről, tevékenységükről.

Kapcsolódó cikkek

Vizes vb önkéntesekkel

2017. július 09.