A fenntarthatóság jegyében indítják újra Prága turizmusát

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. június 10. 09:00

A koronavírus-járvány kitörése előtt Prágában tombolt a tömegturizmus. A szigorú korlátozások fokozatos feloldása után a fenntarthatóságot helyezik előtérbe.

A határok néhány ország állampolgárai, köztük a magyarok számára is átjárhatók immár, a helyi szakemberek azonban úgy gondolják, hogy az idei nyár a beutazó turizmus szempontjából siralmas lesz Csehországban – írja elemzésében a Balkan Insight.

A turistatömegek elmaradásában ugyanakkor esélyt lát Prága polgármestere, Zdenek Hrib. Miközben támogatásáról biztosította a turizmusban dolgozókat, azt is kijelentette, hogy "a kényszerszünet lehetőséget jelent a város számára, hogy felépüljön a tömegturizmusból, amely belülről emésztette fel Prágát. A krízis módot ad arra, hogy megváltoztassuk a turizmusunk arculatát."

A prágai városvezetés a fenntarthatóság felé igyekszik terelni a turizmust

Fotó: 123rf.com

A cikk emlékeztet arra, hogy Prágát az előző évek során elárasztották a fapados járatokkal érkező külföldi turisták tömegei. Ez a tömeg nullára csökkent idén áprilisban és májusban. A Cseh Turisztikai Hivatal becslése szerint 5 milliárd eurós bevételkiesést és 80 ezer állás megszűnését eredményezte a járvány.

„Az idei évre a külföldi turistákról elfeledkezhetünk" – jelentette ki Frantisek Cipro, a Prágai Turisztikai Hivatal igazgatója. A kormánytól függetlenül a főváros 9,3 millió eurót különített el a prágai turizmus és kulturális élet támogatására.

A kormány a belföldi turizmus élénkítése érdekében utazási utalványokat vezet be, ugyanakkor szakértők szerint ez nem lesz elég a cseh turizmus túléléséhez. Különösen problémás a prágai szállodák esete, ahol a vendégéjszakák 90%-át külföldi turisták töltötték el korábban. Prága adja egyébként a cseh turisztikai bevételek egyharmadát.

 

Megreguláznák az airbnb-zőket

Emlékezetes, hogy 6,8 millió külföldi turista kereste fel Prágát tavaly. A hatalmas tömeg számos negatív hatással volt a város életére, az ingatlanárak megdrágultak, mivel aki csak, tudta, az airbnb-n adta ki a lakását.

A belvárosban egymás után nyíltak a gyenge színvonalú, túlárazott büfék és boltocskák, miközben a hagyományos, minőségi kínálattal rendelkező üzletek bezártak. A helyieket zavarta a zaj és a sok szemét.

Az airbnb már régóta csípte a városvezetés szemét. A járvány előtt 15 ezer lakást lehetett bérelni Prágában, a Deloitte kutatása szerint a történelmi óvárosban kiadott lakások egy negyedében airbnb-szállás működött. Emiatt csökkent a kínálat és emelkedtek az albérleti árak. A válság miatt ugyanakkor jelentősen megnőtt az utóbbi hónapokban a bérelhető lakások száma.

A főváros május közepén hozta nyilvánosságra a turizmus fenntartható fejlesztését szolgáló tervét. Ennek legfontosabb elemei: a turisták elvezetése a túlterhelt belvárosból a külső kerületekbe, a slow turizmus, a kulturális intézmények és az örökségvédelem támogatása.

A főváros nyomására törvény született arról, hogy az airbnb-lakások tulajdonosainak is részletes adatokat kell szolgáltatniuk a forgalmukról. Az adatok birtokában a főpolgármester megregulázná a lakáskiadókat. több eszközt kapnak a lakóközösségek.

A folyamat végén megváltoztatnák a cseh építésügyi szabályzatot is: a rövid távú ingatlankiadás szállodai tevékenységnek minősülne, és minden, szállodákra vonatkozó előírást be kellene tartaniuk a tulajdonosoknak.