Ezek az országok bukhatják a legtöbbet a járvány miatt

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. július 02. 12:57

Az ENSZ egyik kormányközi szervezete, az UNCTAD elemzése szerint a koronavírus-járvány miatt a globális turizmus veszteségei elérik az 1,2 billió dollárt. Fejlődő országokat és európai gazdaságokat is súlyosan érint a probléma.

A genfi székhelyű United Nations Conference on Trade and Development számításai szerint egy ország számára a nemzetközi turizmusból származó egymillió dolláros kiesés hárommillió dolláros visszaesést jelent a nemzeti össztermékben.

A globális GDP 1,5%-a, minimum 1,2 billió dollár veszhet el a koronavírus-járvány hatására – állítja az UNCTAD július elsején napvilágra hozott tanulmánya.

Az ENSZ kereskedelmi és fejlesztési szervezete részletes elemzésében arra is felhívja a figyelmet, hogy a veszteség mértéke elérheti akár a 2,2 billió dollárt, vagyis a világ GDP-jének 2,8%-át abban az esetben, ha a nemzetközi turizmus a következő négy hónap során sem indul újra. A legrosszabb esetben, a nemzetközi turizmus 12 hónapos teljes leállása esetén a veszteség 3,3 billió dollár, a globális GDP 4,2%-a is lehet.

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni a turisztikai szektor gazdasági jelentőségéről, illetve arról, milyen fontos szerepet játszik az ágazat világszerte milliók életében" – nyilatkozta az UNCTAD nemzetközi kereskedelemért felelős igazgatója, Pamela Coke-Hamilton.

Számos ország számára a turizmus összeomlása egyenlő a gazdasági kilátások összeomlásával" – tette hozzá.

A GDP változása a leginkább érintett országokban, a legoptimistább forgatókönyv szerint

Van, ahol minimum 10% feletti GDP-visszaesést okoz a turizmus mélyrepülése

Fotó: UNCTAD

A különösen érintett országok közé tartozik Jamaika, Thaiföld, de Kenya, Egyiptom és Malajzia is tetemes veszteségeket könyvelhet el. Európában a leginkább sújtott országok közé tartozik Horvát-, Francia, Görög-, Olasz- és Spanyolország valamint Portugália.

A fentiek alapján az UNCTAD arra kéri a kormányokat, hogy tegyenek meg mindent a gazdasági visszaesés által leginkább sújtott rétegek támogatása érdekében. A csődközeli helyzetbe került turisztikai vállalkozások segítését is javasolják, kedvezményes hitelek vagy támogatások formájában. Ezen felül nemzetközi segítséget is javasolnak a leginkább érintett országok számára.