A belépőjegy áfájának csökkentését javasolja a fesztivál- és rendezvényszakma

Forrás: turizmus.com

 2021. február 03. 12:02

Online megbeszélést tartottak az országos fesztivál- és rendezvényszakma szövetségeinek elnökei. A megbeszélésen a pandémia miatti elhúzódó korlátozásoknak a szektorra gyakorolt drámai hatása, illetve a lehetséges kiutak és túlélési stratégiák voltak a legfontosabb témák.

A Magyar Fesztivál Szövetséget Márta István elnök, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségét Bán Teodóra, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségét Vincze Andrea, a Magyarországi Rendezvényszervezők és Szolgáltatók Szövetségét Ganczer Gábor, a Music Hungary-t Weyer Balázs elnök képviselte az eseményen.

A találkozón szó esett a közös érdekek meghatározásáról, egyeztetéséről és aktív képviseletéről. Az elmúlt időszakban összegyűlt tapasztalatok alapján szükséges a szakmai szervezetek összefogása, a közös érdekek meghatározása, a folyamatos helyzetelemzés és a fesztiválok, rendezvények aktív és együttes képviselete.

Marta_Istvan_fesztivalszovetseg

Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

Fotó: Magyar Fesztivál Szövetség

A megbeszélésen a pandémia miatti elhúzódó korlátozásoknak a szektorra gyakorolt drámai hatása, illetve a lehetséges kiutak és túlélési stratégiák voltak a legfontosabb témák.

Egyeztették a járulék- és bértámogatásokkal, illetve a KATA-val kapcsolatos további érdekképviseleti stratégiájukat. Áttekintették azokat a rendezvény-kockázati biztosítékokkal, az esetleges állami garanciavállalással kapcsolatos külföldi példákat, amelyeket különböző országokban már a gyakorlatban is bevezettek.

Felvetették a belépőjegyek áfájának 5%-ra csökkentését, amely tervvel már korábban megkeresték a kormányt. Egyetértettek, hogy mindent megtesznek az áprilisi, májusi évadindítás érdekében és igény szerint segítik a döntéshozókat a feltételek szempontjainak kidolgozásában – tájékoztatta szerkesztőségünket a szövetség.