Bemutatták Veszprém EKF2023-as arculatát

Forrás: turizmus.com

 2017. október 04. 17:09

Fontos mérföldkőhöz érkezett Veszprém Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázata, melynek arculatát szerdán mutatták be a sajtónak.

Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatón összefoglalta, a két és fél éve kezdődött munka nagy része nem látványos: célokat, jövőképet fogalmaztak meg, amihez sok segítséget kaptak a Veszprémben és környékén élő és működő magánszemélyektől és civil szervezetektől. Az anyagot december 20-ig kell benyújtani, amit év elején bírál majd el a szakmai zsűri, és ekkor derül ki, hogy mely települések juthatnak tovább a második fordulóba – olvasható a Veszprémi hírportálon.

A veszprémi pályázat mellé több ismert ember is odaállt, hogy nagykövetként erősítsék az anyagot. Így tett Freund Tamás neurobiológus, Gulyás Péter kézilabdázó, Laposa Zsófia borász, Laposa Bence borász, Likó Marcell énekes, Mikósa Erika énekes, M. Tóth Géza filmrendező, Ókovács Szilveszter operaénekes, Szakály György a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora és Zoób Kati divattervező.

A pályázat logóját és teljes arculatát Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész tervezte meg, aki elmondta: a vizuális elemekben a víz és szél révén a természet, a lépcsők és sarkok motívumában az épített környezet, míg a játék és inspiráció hívószavak az ezeket formáló embert jelenti meg. A hullám motívum nemcsak a Balaton vizére és a Bakony vonulataira utal, hanem „asszociatív értelemben azok egymásra hatására, földrajzi és kulturális egymásba olvadására is”.

A veszprémi EKF2023 pályázat fókuszában Bakonyt és a Balatont is magába foglaló egész régió áll

Fotó: vehir.hu

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti. A 2023-as EKF-pályázat benyújtási határideje december 20. Várhatóan 2018. februárig szakértők bevonásával az Emmi által működtetett tárcaközi bizottság, valamint a brüsszeli szakértői testület is áttekinti a beérkezett pályázatokat, és együttműködve kiválasztják a végső körbe továbbjutó városokat. A második körben a továbbjutó városoknak részletesebben kell kifejteniük konkrét terveiket. Ezt követően 2018 végén derülhet ki, melyik magyar település viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban.