Eger és Leeds közösen látogatott Aarhusba

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 28. 13:45

A napokban a dániai Aarhusba, Európa jelenlegi kulturális fővárosába látogatott szakmai tanácskozásra Eger és Leeds. A két város között korábban már szoros együttműködés alakult ki az Európa Kulturális Fővárosa program kapcsán.

A szakmai tanácskozás – melyen Rázsi Botond, Eger alpolgármestere vett részt – az európai kultúra finn, román, luxemburgi, francia, baszk, angol és ír képviselőivel közös műhelymunka az „Európa Kulturális Fővárosa” pályázatról és a dániai EKF-város tapasztalatainak megosztásáról szólt.

Egert, mint a 2023-as „European Capital of Culture” címre pályázó várost a jelenlegi „ECOC” címet viselő település invitálta a tanácskozásra. „Most – több internetes konferencia és személyes találkozók után – Aarhus meghívására, közösen gondolkodtunk az EKF cím elnyerésének céljáról, lehetőségeiről, az európai kultúráról” – tájékoztatott Rázsi Botond.

Eger a 2023-as „European Capital of Culture” címre pályázó városként jelent meg a dániai konferencián

Fotó: mindenamieger.blogspot.hu

A konferencián a házigazda mellett szót kaptak Európa korábbi kulturális fővárosai, a pályázatot már elnyert települések, és azok is, akik pályáztak ugyan, de nem nyertek, ám mindenben készek a kulturális együttműködésre. Az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatóságának képviselője mellett ők is az európai dimenzió pályázatban történő megjelenítésének fontosságát és a regionális összefogás jelentőségét hangsúlyozták, valamint azt, hogy a kandidáló városok rendelkezzenek egy „B-tervvel”, arra az esetre, ha nem nyerne a pályázatuk, mellyel az ügy iránti elkötelezettségüket jeleznék.

Az alpolgármester elmondta még: a dániai találkozás a„LIKE városhálózat”szervezésében valósult meg, 9 nemzet képviselőivel, köztük Eger, mint egyetlen magyarországi város részvételével.