Hatékony a szigorúbb utasellenőrzés Dél-Koreában

Forrás: turizmus.com

 2018. október 10. 13:30

Csaknem 26 ezer külföldit akadályoztak meg abban az utóbbi másfél évben, hogy Dél-Koreába tartó repülőjáratokra szálljanak fel.

A dél-koreai átvilágítási rendszert tavaly áprilisban vezették be, és idén augusztusig 25 ezer 598 embert akadályoztak meg abban, hogy repülővel Dél-Koreába utazzanak. Átlagosan havi 1506 embertől tagadták meg a beutazást.

Az átvilágítási rendszer célja megakadályozni a terroristák, bűnözők és egyéb veszélyesnek vélt személyek bejutását az északkelet-ázsiai országba, még azelőtt, hogy útnak indulnának. A dél-koreai kormány a repülőtársaságoktól kapott utaslista alapján szűri ki a veszélyesnek vélt külföldieket.

Incshon repülőtér, Szöul

Fotó: turizmus.com

A jelentés szerint a több tízezer külföldi átvilágítása során fennakadt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egy tagja is. A 40 éves terrorista még márciusban akart a kazahsztáni Almatiból Dél-Koreába repülni.

A dél-koreai igazságügyi miniszter adatai szerint a feltartóztatott utasok közül 14-en az Interpol körözési listáján voltak, és 947 embernek szerepelt az útlevele a nemzetközi bűnüldözési szerv adatbázisában. A beutazástól eltiltott személyek felének, 13 ezer 358-nak volt érvénytelen, lopott, vagy hatóságilag bevont útlevele, 1621 külföldi pedig beutazási tilalom alatt állt, mert korábban bűncselekményeket követett el Dél-Koreában.

Kapcsolódó cikkek

Aeroból Citysouth

2018. október 06.