Januárban csaknem 10%-kal emelkedtek a turisztikai bevételek

Forrás: turizmus.com

 2019. március 20. 10:26

A tavalyi rekord után 2019 elején is folytatódott a vendégek számának növekedése Magyarországon – áll a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében.

Januárban a turisták mintegy 30 milliárd forintot hagytak a hazai szálláshelyeken, és míg a vendégéjszakák száma közel azonos maradt, a szálláshelyek közel 10 százalékkal tudták növelni bevételeiket az előző év azonos időszakához képest - emeli ki az MTÜ.

A bevételek a magasabb szobaárak, illetve a vendéglátó tevékenységből származó növekvő bevétel hatására nőttek - állapítja meg a KSH.

Júliustól működik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ

Fotó: turizmus.com

2019 januárjában az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 1,1%-kal nőtt, a vendégéjszakák száma 1,2%-kal csökkent. A szálláshelyekre érkezett vendégek száma megközelítette a 310 ezret, akik 780 ezer vendégéjszakát töltöttek el.

A vendégéjszakák száma a januárban mérsékelt forgalmat lebonyolító üdülőházakban és kempingekben emelkedett, miközben a szállodákban, panziókban és a közösségi szálláshelyeken csökkent. A vendégéjszakák közel héttizedét a Budapest–Közép-Duna-vidék régióban töltötték a külföldiek, 1,0%-kal kevesebbet, mint az előző év azonos hónapjában.

A belföldi vendégek száma 0,7%-kal volt magasabb, és megközelítette a 338 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 0,1%-kal kevesebb, 743 ezer volt. A belföldi vendég-éjszakák 81%-át realizáló szállodákban 0,6% volt a csökkenés mértéke. A belföldi vendég-éjszakák száma Észak-Alföld, Dél-Alföld és Balaton régiókban visszaesett, a többi turisztikai régióban bővült.

Az MTÜ ugyanakkor azt emeli ki, hogy két számjegyű növekedést értünk el olyan fontos küldő piacainkról, mint az Egyesült Államok, Kína, Spanyolország, a régióból pedig Romániából és Csehországból érkeztek jóval többen, mint tavaly ilyenkor.

Továbbra is élénk a belföldi turizmus, amit a SZÉP-kártya költések több mint 7 százalékos emelkedése is erősít - hívja fel a figyelmet az MTÜ.