Magyarország legnyugatibb képviselete nyílt meg Vancouverben

Forrás: MTI

 2019. július 04. 12:02

A vancouveri a harmadik magyar képviselet Kanadában az ottawai nagykövetség és a torontói főkonzulátus után.

A képviselet létesítését a térségben adódó gazdasági lehetőségek, az ottani technológiai fejlesztések és az ott élő magyar közösség segítése indokolta – nyilatkozta a helyszínről a képviselet megnyitó magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter többek között kifejtette, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom évente 400 millió dollárt tesz ki. A Kanadába tartó magyar élelmiszeripari export kiemelten fontos: az észak-amerikai ország első számú kacsahús-szállítója Magyarország és a negyedik legtöbb csirkehúst is a magyar exportőrök adják el a kanadai piacon – tette hozzá.

A képviselet működtetése révén ki lehet használni a Kanada nyugati felében rejlő gazdasági lehetőségeket, hiszen a térség technológiai, informatikai fejlődését világszinten is elismerik – szögezte le a miniszter.

A vancouveri Science World

Fotó: Pixabay

Elmondta, hogy Kanadában 400 ezer magyar gyökerekkel rendelkező ember él, közülük sokan az ország nyugati felében. A konzulátustól a kormány azt várja, hogy ellássa az ottani magyarok érdekképviseletét, segítséget nyújtson identitásuk megőrzésében, egyúttal újabb gazdasági lehetőségeket derítsen fel a magyar vállalatok számára.

A kanadai tartományok közül Brit Columbia a gazdasági együttműködés tekintetében Magyarország számára a harmadik legfontosabb, ráadásul Vancouver környékén 25 ezer magyar gyökerű ember él.