Látogatóközpont épül a római kori kikötőerődnél Verőcén

Forrás: turizmus.com

 2021. július 28. 14:38

220 millió forintos támogatással elindult a római Limes magyarországi szakaszának részét képező verőcei kikötőerőd megújításának kivitelezése. A beruházás célja, hogy a Campona castellum és a verőcei kikötőerőd öröksége turisztikai attrakcióként funkcionálhasson.

Verőce önkormányzata konzorciumban a Magyar Nemzeti Múzeummal részesült a beruházáshoz szükséges 220 millió forintos támogatási összegben – derül ki a fejlesztésről beszámoló sajtóközleményből.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési  támogatásból a Duna két oldalán található, a római Limes magyarországi szakaszának részét képező Campona castellum és a verőcei kikötőerőd turisztikai attrakcióként új funkciót kapnak majd.

A beruházás keretében megépülő torony egyben kilátóként is működik majd. Kialakítanak egy látogatóközpontot, amely a késő római határvédelem, a római kori hajózás és vízhasználat témáját mutatja be interaktív módon. A látogatóközpontban kiállító tér, vetítő tér, jegypénztár, büfé és ajándékbolt, higiéniai helyiségek kapnak helyet. A látogatóközpont mellett egy római tematikus játszótér is épül majd az erődnél, valamint a Dunával párhuzamosan egy tanösvényt is létrehoznak, öt pihenővel.

limesveroce

A fejlesztés kilátó és látogatóközpontot kialakítását is magába foglalja

Fotó: Verőce Község Önkormányzata

A fejlesztés működtetéséről Verőce önkormányzata, míg a területek karbantartásáról a DMRV Zrt. gondoskodik majd.

A fejlesztéssel a természeti és kulturális örökség megőrzése mellett a cél az idegenforgalom növelése, mely pozitív hatással lesz a térségben található egyéb turisztikai szolgáltatókra is – írták a közleményben.