Sokkolóak az áprilisi vendégforgalmi adatok

Forrás: turizmus.com

 2020. június 05. 12:44

Sokkoló, bár a várakozásoknak megfelelő áprilisi vendégforgalmi adatokat hozott nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal. A vendégéjszakák száma áprilisban 97%-kal csökkent Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest.

Áprilisban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 99, a belföldi vendégek által eltöltötteké 95%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 97%-kal kevesebb volt.

Drámai volt a zuhanás áprilisban

Forrás: KSH

A külföldi vendégek és vendégéjszakák száma 99%-kal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 3 ezer vendég 17 ezer vendégéjszakát töltött el. Mindegyik szállástípust és régiót elenyésző forgalom jellemezte.

A vendégéjszakák száma Budapesten és a Balaton régióban az előző év áprilisi értékének az 1%-át sem érte el.

A belföldi vendégek száma 96, a vendégéjszakáké 95%-kal csökkent. A vendégszám 18 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 52 ezer volt. A vendégéjszakák közel felét panzióban töltötték el, így ebben a szállástípusban az átlagosnál kisebb, 81%-os volt a visszaesés.

A szállodai szobák túlnyomó többsége üresen maradt áprilisban

Fotó: 123rf.com

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 97%-kal (1 milliárd forintra) esett vissza.

Áprilisban 1297 kereskedelmi szálláshely volt nyitva, a szálláshelyek felében nem volt vendégforgalom.

 

Az első négy hónap

2020. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 43%-kal kevesebb, összesen 4,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 44, a belföldi vendégek 42%-kal kevesebb (2,1 millió, illetve 2,1 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 39%-kal csökkent, és 83 milliárd forintot tett ki.