76 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalma februárban

Forrás: turizmus.com

 2022. április 11. 16:00

Az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest idén februárban 76,1 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, 96,7 százalékkal pedig az árbevétele a Takarékbank vezető elemzője szerint.

Az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest - amelyet a második COVID hullám elleni védekezés korlátozó hatása okozott - idén februárban 76,1 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, 96,7 százalékkal pedig az árbevétele, míg a két évvel ezelőttihez képest 5,5 százalékkal volt magasabb az árbevétel – állapítja meg gazdasági-turisztikai elemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Az év első két hónapjában így 72 százalékkal nőtt a volumen, ami jelentős gyorsulás a tavalyi negyedik negyedévi, átlagosan 59 százalékos növekedéshez képest, s így kismértékben hozzájárulhat a GDP-növekedés gyorsulásához is az első negyedévben.

Az elemző szerint a következő hónapokban folytatódhat a vendéglátó szektor helyreállása, azonban az orosz-ukrán háború miatti óvatosság némileg fékezheti a kilábalást.

A második és harmadik járványhullám ellen hozott, tavaly év eleji korlátozó intézkedések miatt az idei első negyedévben látványos növekedést mutathat a vendéglátás a gyenge bázis miatt. Azonban a teljes helyreálláshoz a nemzetközi turizmus helyreállása is szükséges, ami csak fokozatos lehet. Ennek megfelelően a vendéglátás helyreállása leginkább a belföldi turizmus által kiemelten érintett területeken látványos, míg a külföldi vendégek által domináns területeken még elmarad. A korlátozások szinte teljes feloldása élénkítheti az európai turizmust, azonban a kilátásokat rontja a háború miatti óvatosabb magatartás, valamint az energia- és élelmiszerárak drasztikus emelkedése, ami érdemben ronthatja a vásárlóerőt.

Az elemző szerint a következő hónapokban folytatódhat a szektor helyreállása

Fotó: 123rf.com

Az Európán kívüli vendégek fogadása jóval lassabban állhat helyre. Nagyobb hazai sportrendezvények újra jelentősebb számú külföldi nézőt vonzhatnak. Ugyanakkor számos tömegfesztivál tavaly még elmaradt, így az ebből származó vendéglátóhelyi forgalom tavaly még kiesett, azonban ha idén a járványhelyzet javulásának köszönhetően megrendezésre kerülnek, a harmadik negyedévben is meredeken javulhat a szektor teljesítménye.

A vendéglátás ugyanakkor számos nehézséggel szembesült az elmúlt időszakban, egyrészt a fokozott munkaerőhiány miatt jelentősen emelni kell a béreket, másrészt az elszálló energiaárak és egyes élelmiszerek emelkedő árai miatt elkerülhetetlennek tűnik a kétszámjegyű áremelkedés – mutat rá az elemző.