Bemutatkozott Lyonban Magyarország gasztronómiája

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: turizmus.com

 2015. január 28. 22:08

A Bocuse d'Or döntőn és a SIRHA szakkiállításon való szerepléssel egyben rendkívül értékes lehetőséget kaptunk az egész ország számára.

„Elismerés számunkra, hogy a kormányzat felismerte, a magyar tehetségek és minőségi alapanyagaink értékesek annyira, hogy megmutassuk a legjelentősebb nemzetközi fórumon. Hiszünk abban, hogy a jó irányba, egy jó cél felé haladunk; ez a szakmai munka, a versenyzéssel együtt járó fejlődés idővel felrajzolja a Magyarországot a világ gasztronómiai térképére" – folytatta az Akadémia elnöke. Hamvas Zoltán szerint a skandináv példa, köztük Svédország már megmutatta, milyen sikerekhez vezethet a gasztronómia fejlesztése. Az elmúlt 5-10 évben meredek fejlődési utat jártak be ezek az országok, szakmai programjaik, a kemény munka eredményhez vezetett, így ma ott vannak az élvonalban. A kormány támogatásával Magyarország is ezen az úton tett újabb lépést. „Azzal, hogy a gasztronómiára nyitott, igényes vendégek úti célja lesz Magyarország, a turizmus és vendéglátás is nagyobb hangsúlyt kap, vele fejlődhetnek a termelők, a kapcsolódó ágazatok is." – összegezte.

 

Molnár Gábor szereplése mellett a hazai gasztronómia minőségét, fejlődését mutathatta be az ország a 200 000 fős SIRHA szakkiállítás magyar standján és – 2016-os európai döntő házigazdájaként – a Bocuse d'Or VIP részén is. Prémium alapanyagok, borok, pezsgők, pálinkák és likőrök várták a nagyközönséget, a VIP vendégeket hazai séfek látták vendégül. A bemutatkozás pozitív szakmai visszajelzéseket kapott, döntéshozók, véleményformálók nemzetközi szinten közvetítik országaik felé tapasztalataikat.

 

Európa legjobb versenyző séfjei legközelebb Budapesten találkoznak: 2016 májusában a Hungexpo rendezi meg a következő regionális döntőt a SIRHA szakkiállítás keretében, amelynek előkészítése már megkezdődött.