Sorra nyílnak a luxusszállodák Budapesten, de az új projekteknél kulcskérdés a finanszírozás újjáéledése

Forrás: turizmus.com

 2024. február 07. 18:48

Idén több szállodanyitás is várható Budapesten, a kapacitásbővítést viszont a magas hitelkamatok fékezik, fejleszteni most leginkább önerőből éri meg – írja a Világgazdaság.

Több luxusszálloda is megnyitott tavaly Budapesten, a piacra lépő új szereplők révén nagyjából ezer szobával bővült a hotelkapacitás. A növekedés 5 százalékos, jóval kisebb, mint az itteni kereslet növekedésének mértéke – összegezte a Világgazdaságnak a Prophex Europe Consulting ügyvezetője, Hegedűs Attila.

A több mint 20 ezres budapesti szállodai kapacitás egészséges mértékben bővült, az Airbnb viszont nagyot ugrott tavaly, a 30 százalékos kapacitásnövekedés már számos kérdőjelet felvet, leginkább a jövedelmezőség szempontjából.

A turisztikai szálláspiacon az újdonságok jótékony hatással vannak a versenyre, stimulálják a keresletet, látszik, hogy a kapacitásbővülés mögött folyamatosan mocorog a piac, a sportrendezvények, konferenciák is kimutathatóan növelték a forgalmat.

Időközben kiderült az is, hogy a közeli háború riasztó hatását is sikerült kivédeni, talán már nem csak Barcelonáig merészkednek majd az amerikaiak sem. Megnyitott végre az ázsiai térség is, megindult újra Kínából is a kiutazó turizmus.

Idén várhatóan a Kimpton Hotel is megnyílik Budapesten

Fotó: Market Zrt.

A szakértő elmondta: idén további budapesti szállodanyitások várhatók, a Bazilika mellett finiselhet hamarosan egy újabb Radisson hotel, az Akácfa utcában is régóta érik egy újabb márka piacra lépése. Időközben a WING két hotelprojektet is bejelentett, de azokkal csak két-három év múlva készülnek el.

Az idén elkészül viszont a tervek szerint az egykori Radetzky-laktanya egyik szárnyában a Kimpton hotel, amely csaknem 130 szobával növeli a budapesti kínálatot.

A következő egy-két évben még legalább ezer szállodai szoba épül, zömében  Budapesten. A projektindításoknál a finanszírozás újjáéledése a kérdés – összegezte a szakértő, hozzátéve, hogy minden azon múlik, ki képes tisztán vagy nagyrészt önerőből beruházni és úgy gondolkodni, hogy kerül, amibe kerül, végig tudja vinni a projektet. A nemrég még 2-3 százalékos fejlesztési hitelek ugyanis eltűntek, a jelenlegi kamatszintek magasak.

A szállodaszektor banki oldalról papíron szexi – mondta Hegedűs Attila –, de az új szerelem sokszor most a logisztika, ahol jobbak a megtérülési mutatók, és kevésbé munkaigényesek a projektek.