Budapesten is hódítanak a hotel-hostel hibridek

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2019. július 18. 14:00

A Meininger Hotels budapesti piacra lépésével a hibrid hotel-hostel koncepció is megérkezett a magyar fővárosba. A Netizen idén októberben, az A&O pedig jövő márciusban nyithatja meg hazánkban első hibrid szálláshelyét.

A Meininger-koncepciót egy hiányérzet hozta létre húsz évvel ezelőtt: három német fiatalember úgy találta, hogy nincsenek a piacon jobb minőségű, mégis fiatalos szálláshelyek, ezért – a berlini Meininger utcában, innen a név – elhatározták, hogy nyitnak egyet.

A végeredmény egy olyan hotel-hostel hibrid lett, amely a háromcsillagos szállodai szinten feltétlenül szükséges szolgáltatásokat kínálja, ugyanakkor megtalálhatók benne a klasszikus ifjúsági szálláshelyek jellegzetességei is: a nagy közösségi terek, az ágybérleti lehetőség és a rugalmasan alakítható szobaberendezés.

A Meininger lobbyja a kötetlenebb életszemléletet sugallja

Fotó: Meininger Budapest Great Hall

A Meininger szállodalánc által üzemeltetett házak különböznek egymástól a tekintetben, hogy a hotel- vagy a hostelprofil hangsúlyosabb-e. A három bécsi létesítmény közül pl. az egyik dominánsan hálótermeket kínál, ide inkább egyéni, hátizsákos vendégek járnak, a másikat főleg csoportok kedvelik, míg a harmadikat, amely inkább szállodának nevezhető, több kisebb lakóegységgel, főleg üzletemberek és családok látogatják – avat be az üzemeltetési kérdésekbe Kovács Gábor, a Meininger Budapest Great Market Hall operations managere.

 

Kötetlen stílus, nagy terek

A Budapesten idén márciusban megnyitott, összesen 751 ágyat kínáló házban sem túl nagy a hostel rész, mivel elsősorban csoportokra számítanak. Az itteni 184 szoba zömmel 2+2 ágyas (egy kettéválasztható dupla- és egy emeletes ággyal), és csak néhány egy-, két- és hatágyas szoba van, utóbbiak funkcionálnak hálóteremként is. A hálótermek a más városokban megszokottól eltérően nem koedukáltak, ami Kovács Gábor szerint eddig jó döntésnek bizonyult.

Az üzemeltetés szempontjából nincs különválasztva a kétféle szálláshelytípus. A szobaárak az olcsó háromcsillagos hotelek áraihoz közelítenek, az ágybérlet minimum 15 euró.

A Meininger-birodalomból kivételesen jó lokációjával kiemelkedő, hétemeletes szállodában bár, snackbár, reggelizőterem, vendégkonyha, a csoportok vacsoráztatására étterem, játékzóna, lounge és 130 férőhelyes mélygarázs található. A recepció nonstop üzemel, széfet is itt lehet igényelni.

A kommunikációban a kötetlenebb hangvételre törekszenek, a dolgozókat például arra bátorítják, hogy ajánljanak a vendégeknek éttermet, szórakozóhelyet a saját tapasztalataik alapján.

A Meinigerben a szobaárak az olcsó háromcsillagos hotelek áraihoz közelítenek

Fotó: Meininger Budapest Great Hall

A szobákban ingyenes wifit, napi takarítást, hajszárítót és síkképernyős televíziót biztosítanak – bár ezt a vendégek inkább csak arra használják, hogy rákössék a PlayStationt és az Xboxot.

Eddig 90 százalékban külföldi vendégeik voltak, köztük olasz és spanyol diákcsoportok, de voltak német és ukrán felnőtt csoportjaik, családok és üzletemberek is. Tévedés, hogy a Meininger a fiatalok szálláshelye, a kötetlenebb életszemlélet a döntő – jegyzi meg a szálloda vezetője.

A jellemzően bérleti konstrukciókban gondolkodó Meininger sikerei szerinte annak is köszönhetők, hogy a cég az elmúlt húsz évben megtartotta startup jellegét, ami abban nyilvánul meg, hogy a felsővezetés és a dolgozók között folyamatos a kommunikáció, ötletelés, és ez alapján történnek a fejlesztések.

A szállodalánc ma már 27 európai nagyvárosban üzemeltet hibrid szálláshelyeket, tavaly átlagosan 89%-os foglaltsággal és közel 100 eurós RevPAR-ral. Az egyéni szegmensben dominálnak a német, angol, orosz és francia vendégek, a csoportoknál főleg a németek, illetve az olaszok és spanyolok, a kisebb csoportoknál a hollandok. Az átlagos tartózkodási idő idén 2,44 éjszaka volt.

Tíz éven belül legkevesebb 50 házra szeretnék bővíteni a portfóliót, már 11 újabb létesítmény nyitására van aláírt szerződésük, ebből három az USA-ban. Budapesten is el tudják képzelni új szálloda nyitását, de „nem mindenáron”, és nem zárkóznak el pl. Debrecentől sem.

 

Több urat szolgálnak

Hegedűs Attila, a BDO Magyarország ügyvezetője szerint a szobákat és külön bérelhető ágyakat egy tető alatt kínáló hotel-hostel hibridek előretörése globális jelenség. Hasonló szálláshelyek 5-10 éve is jelen voltak a piacon, de nem ennyire látványosan.

Amúgy a szálláshelypiac egészére jellemző ma a törekvés a diverzifikációra, a szállodaláncok is sorra hoznak létre különböző brandeket, albrandeket azzal a céllal, hogy egyszerre többféle célcsoportot tudjanak kiszolgálni.

A hibridekben az összetettebb kínálattal ellentétben az üzemeltetés egyszerűsített, nélkülöz minden sallangot.A bár össze van kötve a recepcióval, a minimalista berendezésű szobákat könnyű, tehát olcsó takarítani, a foglalás csak online zajlik, és nincsenek bonyolult fizetési módozatok sem. Az ágyak árát az aktuális hostelpiaci árakhoz igazítják, a szobákét az Airbnb-szálláshelyek és a háromcsillagos szállodák áraihoz. Kihívás csak abban rejlik, hogy elkerüljék a különböző szegmensek „ütközését”, de ez a tapasztalat szerint nagyon jól megoldható.

Ezek a szálláshelyek a nagyvárosokban tudnak megélni, ahol folyamatosan van fizetőképes kereslet, pl. hét közben tehetősebb diákcsoportok, hétvégén városlátogató turisták. Éppen ezért a szakértő szerint egyelőre nem valószínű, hogy magyar vidéki városokban nyisson házat egy nemzetközi hibridlánc.

 

Kelet felől hódítana a Netizen

A Meiningert egymás után két másik hibridhotel követi hamarosan Budapesten. A VII. Rákóczi út 54. alatt nyit hasonló létesítményt az orosz Netizen, amely a lánc harmadik projektje lesz a moszkvai, 246 ágyas és a szentpétervári, 128 ágyas hotel-hostel után.

A Netizen lobbyja – a lánc a tervek szerint Amszterdamban és Bécsben is megjelenik

Fotó: Netizen

A Netizen-koncepció alapelemei a következők: különleges, modern dizájn, 24 órás recepció és bár, a lobbival egy légterű reggeliző, co-working és társalgó terület, ingyenes wifi, elektronikus zárak, hangszigetelt falak és ajtók.

Jevgenyija Jenkins, a Netizen alapítójának tájékoztatása szerint a hotel soft openingjét idén október 1-jére tervezik.

Szoba a Netizenben

Fotó: Netizen

A fiatal közönségnek szánt, magas színvonalú, de mérsékelt árú hotelnek összesen 88 szobája lesz, ebből 31 két- és négyszemélyes privát szoba, a többi pedig hat-nyolc személyes hálóterem. A szállodában a co-working terület, bár és kávézó mellett három különterem is lesz.Jevgenyija Jenkins nagyon ígéretesnek tartja a budapesti piacot, és lát potenciált a további terjeszkedésre is. Budapest egyben európai hídfőállásuk is. A jövőben az egész kontinensen megjelennének a legkedveltebb ifjúsági turisztikai desztinációkban, pl. Bécsben és Amszterdamban.

 

Sok üzleti utazóra is számít az A&O

„Erős jelenlét” kiépítésére készül Budapesten az A&O Hotels and Hostels is. A mai európai hostelpiac legnagyobb szereplője központi fekvésű, mégis olcsó szálláshelyeket kínál, szintén nagyvárosokban.

Első budapesti, 114 szobás, 412 ágyas házukat jövő márciusban tervezik megnyitni a Csengery utca 11. alatt – bár Takács Péter, a projektet koordináló VLK Cresa ügyvezetője szerint az építőipari nehézségek miatt elképzelhető egy-két hónapos csúszás –, középtávon pedig kb. ezer ágyas kínálat létrehozását tervezik a magyar fővárosban. Az első épületet megvásárolták, a következőt már bérelni szeretnék.

Erős jelenlét kiépítésére készül az A&O Budapesten

Fotó: A&O

A 2000-ben Berlinben alapított, jelenleg az amerikai TPG Real Estate tulajdonában álló cég az utóbbi időben több mint 15 százalékos bővítést hajtott végre évente, jelenleg 35 létesítmény van a portfóliójában hat európai ország 21 városában. A cég stratégiája szerint évente legalább két új egységet szeretnének átadni. Magyarország mellett Csehország és Lengyelország is a meghódítandó területek listáján van, októberben például Varsóban nyílik házuk, és terveznek egyet Krakkóba is.

Az A&O hotel-hostel hibridek vendégei­nek 40%-a egy 2017-es felmérés szerint egyéni szabadidős turista, 37%-a csoportban (főleg diákcsoportokkal), 15%-a családdal érkezik, 8%-uk pedig üzleti utazó. A céges partnerek a legtöbb létesítményben igénybe vehetnek konferenciatermeket is. Takács Péter Budapesten is sok üzleti utazóra számít, főleg olyan időszakokban, amikor a három- és négycsillagos szállodák tele vannak.

Ilyen lesz az A&O Budapest udvara

Fotó: A&O

A lakóegységeket szobaként és ágyanként is kiadják, és minden egységhez saját WC és fürdőszoba tartozik, hajszárítóval és higiéniai cikkekkel. A szálláshely büféreggelit, ebédet, büfévacsorát, ebédcsomagot, snackbárt, vendégkonyhát, ital- és édesség­automatákat, mosatást, csomagmegőrzést, széfet, 24 órás recepciót, játszósarkot és ingyenes wifit kínál majd.

 

Mercure-ibis kombó

Kétféle koncepció egy épületen belül történő megvalósítására példa Magyarország első kombóhotele is.

Az Accor Magyarország a Mercure Budapest Buda első három szintjét ibisként, a többit Mercure-ként üzemelteti idén augusztustól. A közösségi terek mindkét brand vendégeinek közös használatában maradnak.

Kollin Gergely, a cég magyarországi ibis és ibis Styles szállodáinak menedzseléséért felelős vezetője szerint céljuk – amellett, hogy Budán is szerettek volna egy piros ibist – a kapacitások optimalizálása, a hatékonyabb szegmentálás volt az átalakítással. Az ibis Budapest Castle Hill 150, a Mercure Budapest Castle Hill 250 szobával üzemel majd.

A cikk a Turizmus.com Magazinban jelent meg. Szeretném még többet olvasni a szállodaiparról? A megrendeléshez kattinton ide!

Kapcsolódó cikkek

Hibrideké a jövő?

2019. április 23.