Ebola: szűrés az afrikai utasoknak az USA-ban, Olaszország szigorítást sürget

Forrás: MTI

 2014. október 08. 21:08

Öt amerikai repülőtéren hamarosan kötelező szűrésnek fogják alávetni az Ebola sújtotta nyugat-afrikai országokból az Egyesült Államokba érkező légi utasokat - közölték szerdán kormányzati forrásokra hivatkozva amerikai sajtóorgánumok.

Az amerikai repülőterekre érkező utasoknak a bevezetendő szabályok értelmében kérdésekre kell majd válaszolniuk és kézi szkenneres testhőmérséklet-mérésnek kell alávetniük magukat. A járvány sújtotta országok elvileg eddig is kötelesek voltak már a felszállás előtt megszűrni a tőlük kiutazókat.
Az új amerikai intézkedéseket a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkező utasokkal szemben alkalmazzák majd, de azok kiterjedhetnek majd olyanokra is, akik más Ebola sújtotta országból érkeztek. Elsőként, a hétvégétől kezdve, a New York-i Kennedy repülőtéren kezdik el a szűrést, amelyet a jövő héttől kiterjesztenek Washington, Chicago, Atlanta és Newark nemzetközi repülőterére is.
Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszterhelyettes bejelentette, hogy a vám- és határőrizet alkalmazottjai utasítást kaptak rá, hogy a határátkelő helyeken kiszűrjenek mindenkit, akin a "betegség általános tüneteit" észlelik. Mayorkas nem bocsátkozott részletekbe, de annyit elmondott, hogy az utazóknak egyúttal felvilágosító nyomtatványokat ki fognak kiosztani, amelyek leírják, hogy milyen tünetei vannak a kórnak és baj esetén hova forduljanak segítségért.
Barack Obama elnök hétfőn jelentette be az utasforgalom megfigyelésével kapcsolatos tervet. A Fehér Ház és az amerikai járványügyi hatóság képviselői a múlt héten még ellenezték, hogy ellenőrizzék a beutazók testhőmérsékletét.
Dallasban egyébként szerda reggel elhunyt Thomas Eric Duncan libériai állampolgár, akit az Egyesült Államokban a jelenlegi járvány során elsőként diagnosztizáltak Ebolával. Duncan szeptember 20-án érkezett az Egyesült Államokba, s néhány nappal később elhatalmasodott rajta a betegség, de amikor orvoshoz fordult, először hazaküldték a kórházból. 28-án már mentővel szállították be és 30-án állapították meg róla, hogy ebolás. A beteg a végső stádiumban kísérleti gyógyszert is kapott.
A férfi elhallgatta, hogy néhány nappal Libériából történt elutazása előtt segédkezett egy Ebolában szenvedő beteg szállításában. A fontos információ visszatartása miatt mind Libériában, mind az Egyesült Államokban eljárást helyeztek kilátásba ellene. Az amerikai hatóságok szerint tízen kerültek kontaktusba Duncannel betegségének ragályos korszakában, mindnyájukat megfigyelés alatt tartják.

Európai fellépést sürget az Ebolával szemben az olasz egészségügyi miniszter
Közös európai uniós stratégiát szorgalmazott szerdán az Ebola-járvány európai elterjedésének megakadályozására Beatrice Lorenzin, az olasz egészségügyi tárca vezetője, aki mindenekelőtt az európai repülőterek szigorúbb ellenőrzését sürgette.

Beatrice Lorenzin azt kérte, az EU azonnal hívja össze az egészségügyi bizottságot. "A tagállamokban egységes óvintézkedéseket kell bevezetni az Ebolával szemben" - hangoztatta az olasz egészségügyi miniszter. Lorenzin nagyon aggasztónak nevezte, a nyugat-afrikai államokban kialakult helyzetet, ám Olaszországot jelenleg semmilyen veszély nem fenyegeti, egyetlen egy megbetegedés sem történt Itáliában.

A miniszter bejelentette, hogy az olaszországi repülőtereken kiemelt figyelmet szentelnek az Ebola-járvány által érintett afrikai országból érkező utasok ellenőrzésének, ám őket nem európai területen, hanem az afrikai országokból való induláskor kellene ellenőrizni. Ha már ez nem lehetséges, az európai repülőtereken kell az utasokat szigorúbban ellenőrizni - jelentette ki Beatrice Lorenzin.

Ellenőrzik az olasz fővárosban működő nemzetközi intézmények, többek között  az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO dolgozóit is, akik közül sokan gyakran járnak az afrikai kontinensre.