Első kézből az Év Strandétele verseny zsűrizéséről – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 20. 12:48

A Balatoni Kör hagyományosan idén is megrendezte az Év Strandétele versenyt. A zsűrizésről – visszatérő zsűritagként – Babik Edit készített helyszíni podcastot az Egyéletem című rádióműsorában, amelyben az ötletgazda és a döntős séfek is megszólnak.

Korábban a strandgasztronómia kategóriában semmilyen szakmai díj vagy fórum nem létezett, a Balatoni Kör azzal a céllal indította el 2015-ben az Év Strandétele versenyt, hogy előmozdítsa a minőségi versengést ebben a szektorban is, és a jó gyakorlatokat, szakmailag indokolt fejlődési irányokat kiemeljék.

Az Év Strandétele 2023 versenyén Babik Edit a zsűritagokkal körbejárta a Balatont, és sorra felkeresték és megkóstolták a döntőbe került balatoni büfék, bisztrók kínálatát.

Babik Edit

Fotó: radiocafé

A retróbüfék kínálatát évtizedeken át jellemzően egészségtelen, nehezen emészthető ételek dominálták, így a mai ízlés kreatívabb kiszolgálásán túl a kezdeményezés alapvető célja volt, hogy sokkal egészségesebbé, érdekesebbé tegyék a balatoni strandok ételkínálatát – mondta el a radiocafén elhangzott podcastban Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája, a Balatoni Kör alapítója.

A vízparti gasztronómia megújulása, színesedése az utóbbi években jól látható fejlődésen ment át, különösen a bisztró műfajban, és örvendetes a vega kínálat szélesedése, ami az Év strandétele versenyben is domináns. A podcastban a verseny döntőjébe került séfek elmesélik, mivel neveztek a versenyre, és milyen alapanyagokból készültek az egyes ételek.

Hallgass meg a tó körüli pezsgő gasztrohangulatból készült ízelítőt, de az újhullámos strandételek megkóstolásához mindenkinek a Balatonhoz kell utaznia!

 

Az Év Strandétele verseny díjazottjai 2023-ban:

  • Az Év Strandétele: „Balatoni nyelves", Terasz bistro & beach bar, Balatonalmádi
  • Az Év Bisztróétele: „Tökfőzelék feltétlenül", Gianpiero's, Balatonboglár
  • Az Év Felfedezettje: „Pofás pil pil lángos", Lángos World, Balatonmáriafürdő
  • Az Év Jóárasított Strandétele: „Party harcsali", PartY Hangulat Büfé, Vonyarcvashegy
  • Az Év Vega/Vegán Strandétele: „Zeller ravioli", Fogas Bisztró, Alsóörs