Eredményeiket és nehézségeiket is megvitatták a butikhotelek

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 12. 16:44

Az őszi kilátásokról, a bevételnövelés lehetőségeiről és a munkaerőpiaci trendekről is szó esett az MSZÉSZ Boutique hotel szekciójának ülésén, szeptember 12-én a Hotel Oktogonban.

„Az első félév eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy a butikhotelek a budapesti turizmusban továbbra is kiemelkedő szerepet játszanak” – hangsúlyozta az ülésen Fáska Gábor, a szállodaszövetség Boutique hotel szekciójának vezetője.

Az eseményen az őszi szezon várható trendjeiről és a megnövekedett energiaköltségek működésre gyakorolt hatásairól egyaránt szó esett. A tagok meglátása szerint a budapesti kilátások október végéig enyhén pozitívak, az azt követő időszakot viszont egyelőre nehéz megítélni.Amennyiben a külföldi turisták száma a Covid előtti évekhez képest nem csökken és kormányzati támogatás is érkezik, akkor az könnyítheti az energiaköltségek miatt megnövekedett terhek kigazdálkodását, és segítheti a fennmaradást – állapították meg a résztvevők, hozzátéve azt is, hogy a magasabb bérleti díjat fizető hotelek és üzemeltetőik hatványozottan nehezebb helyzetbe kerülhetnek a következő hónapokban.

A szeptember 12-i szekcióülésnek a Hotel Oktogon adott otthont

Fotó: MSZÉSZ Boutique Hotel szekció

A vidéki hotelek esetén még nagyobb a bizonytalanság a következő időszakra vonatkozóan, hiszen ezek a szálláshelyek a tavaszig főként a belföldi turizmusból élnek, esetükben még fontosabb lenne a támogatások bevezetése.A költségek emelkedésére a résztvevők szerint az egyetlen válasz a bevételek növelése és optimalizálása, ami most még több energiát és szakértelmet kíván meg a szállodák vezetőitől. Az átlagárak növelését nehezíti, hogy a Covid miatt a csoportok és a konferenciák egyelőre hiányoznak a budapesti piacról, ezért az Airbnb-től kezdve az ötcsillagos hoteleken át mindenki a szabadidős turistákra fókuszál.

Az ülésen munkaerővel kapcsolatban elhangzott: a koronavírus és az általa okozott bizonytalanság miatt a fiatalok közül egyre kevesebben érdeklődnek az ágazat iránt, kevesebb a diák a főiskolákon, sok munkavállaló pedig elhagyta az iparágat. Reményre adhat okot, hogy a közeledő válságban többen közülük visszatérhetnek a stabil működést biztosító szálláshelyekre. Ez a trend azonban még nem kezdődött el, a hotelek napi szinten küzdenek a munkaerőhiánnyal.

Az eseményen meghívott vendégként részt vett az MSZÉSZ Társult tagjainak vezetője, Takács Ferenc, aki hangsúlyozta a szállodák és a beszállítói partnerek közötti összefogás fontosságát, biztosította a résztvevőket arról, hogy a társult tagok speciális kedvezményeket nyújtanak minden tagszálloda számára. Véleménye szerint nemcsak beszállítók, hanem szolgáltatók is azon lesznek, hogy támogassák a nehéz helyzetbe került ágazatot.A Boutique hotel szekció tagjai Budapesten együttesen már több mint 3000 szobakapacitással rendelkeznek, eredményeik a minőség és a jelentősebb mutatószámok tekintetében egyaránt kimagaslóak. Vezetőik a szakmai kérdéseket innovatívan megközelítő, és a nemzetközi trendeket maximálisan követő szakemberek, akik Budapest és az ország hírnevének folyamatos növelését is szem előtt tartják – jelezte lapunknak Fáska Gábor.