Fürdőszövetség: soha rosszabb nyarat

 2013. szeptember 17. 18:18

A magyar fürdők és strandok sikeres nyarat zártak, de közben érzékelték azt is, hogy sokan vannak, akik idén nem tudtak elmenni még strandra sem, ezért kedvezményes jegyeket adnak – áll a Magyar Fürdőszövetség közleményében.

Az önkormányzati fenntartású fürdők idén a helybélieket kedvezményes jegyekkel próbálták becsábítani: volt ahol 200 forint volt a belépő több ezer forint helyett – derül ki a Magyar Fürdőszövetség közleményéből. Vancsura Miklós elnök szerint a helyi strandoknak, fürdőknek a jövőbe is szociálisan érzékenynek kell lenniük.

A budapesti fürdőket tömörítő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. szerint a nyári szezon felemásra sikeredett. A májusi és júniusi kedvezőtlen időjárás, illetve az árvíz miatt sok strand nem tudott teljes kapacitással működni. Például a már májusban is nyitva tartó strandokat – Palatinus és Dagály – a tavalyi májushoz képest 30 százalékkal kevesebb vendég kereste fel. Viszont a fedett fürdők, gyógyfürdők forgalma kompenzálta a bevételkiesését.

Hasonló tapasztalataik vannak a nagyobb vidéki fürdővárosoknak is. Bükfürdő, Gyula, Harkány, Kecskemét, Sárvár fürdői a tavalyihoz hasonló forgalmat és árbevételt értek el.  A külföldi vendégek száma nem csökkent, a belföldi – főként családos – vendégek száma viszont növekedett, amelyben szerepe lehetett a SZÉP-kártya felfutásának is, amiből nem csak a fürdők, hanem a szállodák is profitáltak.

 

Válság szülte akciók

A gazdasági válság hatását azonban a fürdőkben is érezték, vagyis azt, hogy a legtöbb ember kevesebb pénzt fordíthattak csak a pihenésre. Az önkormányzati fürdők a problémát a nyáron úgy próbálták enyhíteni, hogy kedvezményes belépőket adtak azoknak a gyermekeknek, akik nem tudtak elmenni nyaralni, de már a környék fürdőibe se jutottak volna el segítség nélkül.

Példaként Harkányt említi a szövetség, ahová a helyi általános iskolába járó gyerekek 200 forintos akciós jegy megvásárlásával léphettek a strandfürdő területére. Sárváron pedig az önkormányzati fürdő most az osztálykirándulásra induló diákoknak kínál kedvezményes fürdőbelépőt.

A kedvezményes belépők a szövetség szerint arra is jók, hogy népszerűsítsék a magyar fürdőkultúrát már olyan életkorban is, amikor a gyermekek nyitottak minden újdonságra. A korai fürdőlátogatás pedig reményeik szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy felnőttkorban is igényünk legyen a pihentető, egészségvédő vagy gyógyító szolgáltatások igénybevételére.