Guller Zoltán: Minden várakozásunkat felülmúlta a turizmus 2022-ben

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. január 30. 14:05

Rengeteg friss statisztikai adattal érkezett a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke hétfői sajtótájékoztatójára, és azok egyöntetűen pozitív irányba mutatnak. 2022-ben a vendégforgalom már csak kevéssel maradt el a 2019-es „bezzegévtől", amit idén túl is szárnyalhatunk.

Minden várakozásunkat felülmúlta 2022 – szögezte le Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke a turizmus tavalyi teljesítményét összegezve.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) számai alapján 2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem 40 százalékkal többet, mint 2021-ben, és már csupán 5 százalékkal kevesebbet, mint a rekordévnek számító 2019-es esztendőben. Ebbe beleszámolták azokat az ukrán vendégéjszakákat is, amelyeket saját maguk, piaci alapon fizettek a szálláshelyeken – jegyezte meg az igazgatóság elnöke.

 

Felével bővültek a szálláshelyi bevételek

Ha országosan még nem is, több turisztikai térségnek már sikerült túlszárnyalnia a 2019-es vendégforgalmát: Tokaj és Nyíregyháza 30 százalékkal, Gyula és térsége 8 százalékkal, Pécs–Villány 6 százalékkal, Budapest környéke 5 százalékkal teljesített jobban, és a Balatonnál is 1 százalékkal felülmúlta a vendégéjszakák száma a 2019-es értéket.

A Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térség tavalyi vendégforgalma 30 százalékkal haladta meg a 2019-es értéket

Fotó: 123rf.com

A vendégek körében a legnépszerűbb térségek a Balaton (8,8 millió éjszaka) és a Mátra–Bükk (2,6 millió éjszaka) voltak. Az egy vendégéjszakára jutó legmagasabb költést is a Mátra–Bükk térsége realizálta 19 ezer forinttal. A vidéki forgalom 73 százaléka a belföldi vendégeknek volt köszönhető, Budapesten 82 százalékkal a külföldiek domináltak.A szálláshelyi bevételek 668 milliárd forintot tettek ki, a 2022-ben tapasztalt, átlagban 14,5 százalékos inflációt figyelembevételével reálértéken ez 583,4 milliárd forintnyi bevételt, és 2021-hez képest 52 százalékos bővülést jelent – hangsúlyozta az elnök. A szobák átlagára 29 298 forint volt, ami átlagosan 15 százalékos drágulásnak felel meg. A szálláshelyi költések alapján Magyarországon a küldőpiacok között továbbra is Németország áll az első helyen 35 milliárd forinttal, utána az USA és az Egyesült Királyság következik a dobogón.

A nemzetközi turizmus élénkülését mutatja, hogy egyes küldő országokból (Egyesült Királyság, USA, Lengyelország, Spanyolország) többszörösére nőtt a forgalom az előző esztendőhöz képest, ugyanakkor a legfontosabb küldőpiacaink közül az orosz, kínai és az amerikai beutazás máig nem állt helyre – tette hozzá.

Guller Zoltán tájékoztatása szerint a január-februári kilátások is nagyon ígéretesek

Fotó: MTÜ

Ezzel egybecsengenek a nemzetközi adatok is, az ENSZ turisztikai világszervezetének (UNWTO) friss, 175 országot vizsgáló jelentése alapján minden régió turistaforgalma nőtt tavaly; 2019-cel összevetve a Közel-Kelet már 83 százalékon, Európa 80 százalékon, míg az Egyesült Államok 65 százalékon áll, a Távol-Kelet viszont csupán 23 százalékos visszaépülésnél tart. Érdekes adat, hogy kontinensünkön Nyugat-Európa már elérte a válság előtti szint 87 százalékát, ezzel szemben Kelet-Közép-Európa csak a 60 százalékot.

 

Budapest lekörözte Bécset

Az STR riport szerint tavaly a budapesti szállodáknak 60,6 százalékos szobafoglaltsággal kicsivel sikerült megelőzniük az osztrák fővárost (60,4%), amire korábban soha nem volt példa. Bécs nettó 120,4 eurós átlagárával továbbra is a régió éllovasa maradt, amit Budapest követ 105,9 euróval.

A budapesti szállodák átlagára tavaly megközelítette a nettó 106 eurót

Fotó: 123rf.com

A belföldi turizmusnak továbbra is erős motorja a SZÉP-kártya. 2022-ben a kártyabirtokosok 385,2 milliárd forintot költöttek vele, 5 százalékkal többet, mint 2021-ben, és a dupláját a 2019. évinek. A pihenőkártyákon jelenleg is 105,8 milliárd forint áll rendelkezésre, az alszámlák év eleji összevonásával pedig könnyebbé vált ennek elköltése is – mutatott rá Guller Zoltán.

2022-ben a magyar vendéglátás is jól teljesített, a NAV online kassza adatai alapján árbevétele 1490 milliárd forintra nőtt, ami reálértéken 24 százalékkal haladja meg a 2021-es adatot.

 

Ígéretes kilátások 2023-ra

Guller Zoltán tájékoztatása szerint a január-februári kilátások is nagyon ígéretesek, a foglaltsági mutatók jobbak, mint egy éve. Az NTAK-ban januárra rögzített 1,7 millió vendégéjszaka 100 ezerrel haladja meg a tavaly januári adatot, és februárra is már több mint 1 millió vendégéjszakát foglaltak.Ha a külső körülmények nem változnak, akkor 2023-ban a magyar turizmus meghaladhatja a 40 millió vendégéjszakát, és a  2019-es „bezzegév" rekordjának beállítása sem lehetetlen – vetítette előre.Az igazgatóság elnöke emlékeztetett, a kormány tavaly ősszel 30 milliárd forintos mentőcsomagot hagyott jóvá a turisztikai vállalkozások számára és az energetikai támogatási programot is kiterjesztette a szektor kkv-ira (erre pont mától lehet az igényeket beadni) – úgy látják, az eddigi intézkedések elégségesnek bizonyultak az ágazat megsegítésére, amit a bezárások minimális száma is alátámaszt.