Hatósági ellenőrzés a karácsonyi vásárokon

Forrás: MTI

 2017. december 07. 16:31

A rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően évről évre csökken a visszaélések száma a szabadtéri karácsonyi vásárokon a fővárosban.

Budapest Főváros Kormányhivatala (Bfkh) fogyasztóvédelmi hatósága advent első vasárnapja után húsz ellenőrzést végzett a Vörösmarty téren és a Szent István téren megrendezett karácsonyi vásárokon – áll a hivatal közleményében. Az ellenőrzés tapasztalatai azt mutatták, hogy a legnépszerűbb budapesti karácsonyi vásárokon nem történt kirívóan súlyos jogsértés. A hatóság három esetben indított eljárást, két esetben azért, mert nem voltak hitelesítve a kereskedő által használt mérlegek, egy esetben pedig azért, mert nem tudtak hiteles mérőeszközt bemutatni az ellenőrzést végző hatóságnak.

Kirívóan súlyos jogsértést nem találtak az ellenőrök

Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A fogyasztóvédelmi ellenőrök néhány kisebb, a helyszínen is pótolható, elsősorban a megfelelő ügyfél-tájékoztatással kapcsolatos hiányosságot tártak fel. Példaként említik, hogy a tájékoztatás nem volt teljes körű az üzemeltető adatairól, vagy az euróban és forintban is feltüntetett árak mellett nem volt tájékoztatás a kereskedő által használt átváltási árfolyamról. A helyszínen feltárt apróbb hiányosságok pótlása még az ellenőrzést végzők jelenlétében megtörtént, így ezek a vállalkozások tovább végezhették üzleti tevékenységüket, és a fogyasztók is a jogszabályoknak megfelelő árusokkal találkozhatnak.

Kapcsolódó cikkek

Advent Egerben

2017. november 30.