Január végén ismét Bocuse d’Or Lyon!

Forrás: turizmus.com

 2022. november 21. 16:45

Októberben megkezdte felkészülését a magyar csapat a Bocuse d’Or lyoni döntőjére. A világ legrangosabb szakácsversenyének világdöntőjét kétévente rendezik meg Franciaországban, a SIRHA Lyon keretein belül.

A magyar Bocuse csapat az európai válogatón elért második helyezéssel érkezik majd a gasztronómia fővárosába január végén. A csapat élén továbbra is Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje áll, akinek munkáját Nyikos Patrik segíti commis-ként. A coach feladatait Széll Tamás látja el, míg a csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

A felkészülés javában folyik a Hungexpón található Bocuse d’Or tankonyhában, és részt vesz benne hozzávetőleg 20 tanuló és/vagy lelkes szakács, hogy a felkészülés során felhalmozott tudás közkinccsé válhasson.

A magyar csapat a hét hat napját a konyhában tölti, ahol a szokásos módon felváltva tartanak előkészítő, valamint időre főző napokat.

A magyar csapat a hét hat napját felkészüléssel tölti a Hungexpo Bocuse d’Or tankonyháján

Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia

A kötelező alapanyagok

A Bocuse d’Or lyoni döntőjén a szokott módon két ételt kell készíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagi már ismertek néhány hete. Ezek szerint a csapatoknak ördöghalból, fekete kagyló és Szent Jakab kagyló felhasználásával kell lenyűgözniük a zsűri tagjait.

„Szeretjük az ördöghalat. Fehér húsú, egyszerű, tiszta ízű, és ha nagyon jól van elkészítve, szaftosabb, mint bármelyik másik hal. Nyilván a tengeri alapanyagok hátrányt jelentenek a közép-európai, és előnyt az északi országok számára, hiszen a mi konyhánkra nem jellemzőek, de ez természetesen nem gátolhat bennünket a céljaink elérésében” – árulta el Dalnoki Bence.

A 2023-as lyoni döntő másik témája, a tányértéma – ahogyan ezt már a Bocuse d’Or versenytől megszokhattuk – egészen formabontó és forradalmi. A csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kell készíteniük, három fogást 15 személyre. A szervezők szerint ez a téma garantáltam sok kreatív megoldást és meglepő fordulatot hordoz magában.

„A három fogás mindegyikében kell szerepelnie a töknek, az előételnek vegánnak kell lenni, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepel. Alapvetően nagyon örülünk az alapanyagoknak, a sütőtök és a tojás nagyon jó, a 45 tányér elkészítése azonban nyilván tartogat kihívásokat. Jók leszünk, fogunk tudni jót főzni mindezekből, csak kicsit újra kell terveznünk az egészet. De a Bocuse d’Or erről (is) szól” – tette hozzá Dalnoki Bence.

 

A versenysorrend

Minden évben kardinális kérdés, hogy a kétnapos versenyen melyik csapat mikor rajtol. Ezt sorsolás dönti el. A magyar csapat meglehetősen kedvező pozícióból, a második versenynap második rajtolójaként indul majd, tehát 2023. január 23-án, reggel 8:13-kor.