Magyar hallgatói sikerek a nemzetközi szakácsversenyen

Forrás: turizmus.com

 2018. március 14. 12:08

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) két hallgatója és egy finn egyetemista hallgató végzett az első három helyen az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjében.

Ők hárman vehetnek részt a párizsi eredményhirdetésen, ahol kiderül, hogy a rangos zsűri kit hozott ki végső győztesként. A két BGE-s hallgató Csukás Norbert és Ramocsai Barbara, akik fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle ételt készítettek el előre meghatározott idő alatt a többi versenyzővel egyetemben.

A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben. Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak élővilágának megőrzése.

 

Az első ízben Magyarországon a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett nemzetközi verseny témája a fenntartható fejlődés jegyében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak.

A magyarországi megmérettetésen 6 nemzet 8 képviselője, köztük finn, lengyel, svéd, szlovén, szerb és 2 magyar hallgató – Csukás Norbert és Ramocsai Barbara – mérte össze tudását. A versenyzők ugyanazokból az alapanyagokból, fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával készítették el kétféle versenyételüket.

 

Az első három helyezett (lsd. a fenti fotó):

Csukás Norbert, Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Magyarország

Ramocsai Barbara, Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Magyarország

Rostedt Jonna, Tampere University of Applied Sciences, Finnország

 

A kelet-európai döntő első három helyezettje automatikusan részt vesz a párizsi eredményhirdetésen és díjátadón 2018. június 8-án, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) az UNESCO székházban, ahol kiderül, hogy a rangos zsűri kit hozott ki végső győztesként.

A magyar versenyzők közül Csukás Norbert profi étele a tengeri sügér narancsos répával, pálinkás-pikáns bébi tintahal spenótos tésztával és sáfránymártással, fekete parmezán chips-szel volt, a háziasszonyi étel pedig az algába tekert tengeri süllő/sügér édes tócsnival és korianderes-curry-s zellerpürével.

Ramocsai Barbara profi versenyétele a tőkehaltekercs gombával, pirított Szent Jakab kagyló, mandulás póréhagymahab, savanyított uborka és mandula morzsa volt, míg a háziasszonyi étele a rántott tőkehal, polenta, pirított kelkáposzta, sült paprika gyömbérrel és algával.

A nemzetközi zsűriben Franciaországból érkezett elismert séfek és szakemberek mellett a hazai gasztronómia vezető séfjei és a szakértői foglaltak helyet.

Kapcsolódó cikkek

A világ legjobb női séfjei

2018. március 12.