Magyar séfek a nemzetközi élvonalban – beszélgetés Hamvas Zoltánnal

Szerző: Májer Hanna

Forrás: turizmus.com

 2021. március 17. 10:13

A BGE Budapest Tourism Clubjának legutóbbi előadásán Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke mesélt a legendás főzőverseny során szerzett tapasztalatairól, megosztotta gondolatait a magyar csúcsgasztronómia helyzetéről, valamint szó esett az Akadémia céljairól is.

Hamvas Zoltan, a Stand étterem, illetve a Stand 25 Bisztró társtulajdonosa a magyar csúcsgasztronómia egyik meghatározó alakja. Neve szorosan összefonódik a Bocuse d'Or főzőversennyel, jelenleg a magyar csapat elnöke.

Tanítványa, Széll Tamás képviselte először hazánkat a Bocuse d'Or világversenyen Lyonban, ahol a magyar csapat a 4. helyezést szerezte meg. A 24 ország részvételével, kétévente megrendezett versenyen a csapatoknak két témát kell megvalósítaniuk a legmodernebb konyhatechnológia eljárások, az előre meghatározott alapanyagok és a nemzeti konyhára jellemző sajátosságok felhasználásával.

Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnökeként a magyar gasztronómia fejlesztése és népszerűsítése mellett a tehetséges fiatal szakácsok oktatásával is foglalkozik.

Részlet az interjúból:

A vírushelyzet miatt az idei lyoni döntőt csak szeptemberben rendezik meg, Magyarország részvétele azonban már biztos. Kikből áll a magyar csapat?

Veres István séf, Molnár Bence commis, Széll Tamás coach és jómagam már gőzerővel készülünk a megmérettetésre.

Komoly kihívásokkal néz szembe jelenleg a magyar gasztronómiai élet minden szereplője. Milyennek látja a helyzetet?

A helyzet még sohasem volt ennyire rossz. Az elmúlt egy évben a járványügyi korlátozások miatt a vendéglátóegységek hagyományos formában alig 5 hónapot lehettek nyitva, ami komoly bevétel-kiesést és munkaerő-elvándorlást eredményezett. Azonban a helyzet nem teljesen kilátástalan, az emberek igénye az „étteremélményre" rendkívüli, így bízunk benne, hogy amit a járvány engedi, a hazai vendéglátás hamar talpra fog állni. Nem mellesleg, Magyarország gasztroturisztikai szerepe a régión belül kiemelkedő, a turisták előszeretettel keresik a helyi kulináris élményeket.

Milyen célkitűzései vannak a Magyar Bocuse d'Or Akadémiának a jövőre nézve?

Bár Magyarország 2016-ban rendezhetett már európai döntőt, nem titkolt cél az, hogy ez az esemény a közeljövőben megismétlődhessen és a legendás főzőverseny újra hazánkba látogathasson. Valamint egy másik nagy álom, hogy Magyarország tehetséges csapata egyszer a lyoni világdöntőn a dobogóra állhasson.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: