Március 12-ig lehet nevezni a Magyarország étele 2021 szakácsversenyre

Forrás: turizmus.com

 2021. március 11. 12:57

A világ minden tájáról, kiemelten a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából, várják a csapatok jelentkezését a Magyarország étele szakácsversenyre.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével idén negyedik alkalommal hirdeti meg a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt.

Ebben az évben az „Egy a természettel" szlogen lett a szakácsverseny témája, melyre március 12-ig lehet nevezni.Minden, versenyre nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat és kötelezően tartalmaznia kell három alapanyagot: vadhúst, Naszálytej-Fittej írót, valamint bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket. Utóbbi kiváltható bármilyen, eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel ellátott, uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termékkel vagy élelmiszerrel – olvasható a szervezők közleményében. A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el.

Idén negyedik alkalommal hirdették meg a Magyarország étele szakácsversenyt

Fotó: ÉTREND

A közlemény idézi Asztalos Istvánt, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének (ÉTREND) elnökét, aki elmondta, hogy idén is hagyományt, modernséget és furfangot keresnek a nevezett ételekben. "Szeretnénk, ha a versenyétel egyszerűségében lenne nagyszerű, melynek elkészítésére és kitálalására négy óra áll majd a szakácsok rendelkezésére" – mondta.A pályamunkákkal szemben elvárás még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint lehet.A szakácsverseny helyszíne a felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola lesz. Az intézmény szakmai igazgató-helyettese, Kocsonya Kálmán a közlemény szerint elmondta, hogy a 2020/2021-es tanévben második alkalommal csatlakoznak a Magyarország étele verseny döntőjéhez, mint házigazda.

Kiemelte, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének partnerségével idén először rendezik meg június 5-én a döntőt kísérő gasztronómiai tanuló versenyt, amelyre vendéglátóipari iskolák nevezéseit várják. A versenyfeladat a diákok számára 5 fogásos magyar menü, egy személyre tálalva. A menü állhat hideg előételből, levesből, meleg előételből (hideg elemekkel kombinálható), főételből, desszertből.
A menüt modern tálalásban, a nemzetközi irányzatoknak megfelelően kell hidegen bemutatni. Az ételek kizárólag magyar alapanyagokból készülhetnek, lehetnek klasszikus magyar gasztronómia remekek és/vagy tájjellegű magyar ételek – ismertette Kocsonya Kálmán.

Az idei verseny zsűrije

Fotó: ÉTREND

Varga Károly, a zsűri elnöke, a kecskeméti 48 étterem konyhafőnöke a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy a versenyre tavaly már öt országból jelentkeztek. Az idei évben is erre számít, és hogy a kollégák megismerjék egymástól a technológiákat, régiós alapanyagaikat, vagy éppen örökölt szokásaikat.

A részletes versenykiírás a magyarorszagetele.hu oldalon olvasható.