MSZÉSZ - MTÜ munkaértekezletek Sopronban és Bükfürdőn

Forrás: turizmus.com

 2018. október 08. 18:36

Folytatva az országjáró körutat, október 4-én - párhuzamosan a budapesti régióüléssel – Sopronban és Bükfürdőn tartott munkaértekezletet az MSZÉSZ és az MTÜ, a szövetség tagjai számára

A kötetlen forma ezúttal is szolgálta az értékes információ- és tapasztalatcserét – tájékoztatott az MSZÉSZ.

Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója és Könnyid László MSZÉSZ elnök Sopronban indította a napot a szintén szövetségi tag Tercia Hubertus étteremben, Tölli Bálint, a frissen megválasztott nyugati régióvezető szervezésében lebonyolított igazgatói reggelin.

A térség szereplői számára természetesen a legfontosabb kérdés a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció első ütemének pályázati tapasztalata volt, amely program minden idők legnagyobb, hazai forrásból megvalósuló szálláshelyfejlesztési konstrukciója. A pályázatok értékelését követően a Magyar Turisztikai Ügynökség meghozta a támogatói döntéseket. A Kisfaludy Program első ütemének keretében most több mint 700 beruházás – panzió és szálloda fejlesztés, illetve új szálláshely létesítés – kap összesen közel 50 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a magyar kormánytól. Szabó Áron a tapasztalatok kiértékelése mellett kérdésre válaszolva felhívta a figyelmet a jogorvoslati lehetőségekre, amelynek határideje a napokban jár le.

Reggeli megbeszélés a Tercia Hubertusban

Fotó: MSZÉSZ

A soproni szállodaigazgatók élénk üzletmenetről számoltak be, viszont a nyugati határszélen az országos munkaerő problémák hatványozottan éreztetik hatásukat, ennek eredményeként a munkabérek itt vannak a legközelebb a nyugati bérszínvonalhoz az országban. Az eszmecsere rávilágított a Sopronban tervezett fejlesztések fontosságára, mint például a Lővérek Program, a város megközelíthetősége, a hiányzó komplex attrakciós elemek szükségességére. Könnyid László jelezte, az MSZÉSZ aktív szereplője a turizmus formálásának a legfontosabb desztinációkban, ezt tovább erősítik ezután is, így az igazgatói reggelik ott működnek havi rendszerességgel sikeresen, ahol ott ül a városvezetés is, átlátva és megértve a komplex tervezés szükségességét. Az MSZÉSZ Sopronban is azon dolgozik, hogy minden szereplő egy asztalhoz üljön és előre gondolkodjon, bevonva a helyi TDM szervezetet, a Soproni Régió Turisztikai Nonprofit Kft–t, amelynek ügyvezetőjét, Gazdag-Kovács Nikolettát biztatták a szállodás és éttermes kollégák a helyi turisztikai szereplők összefogására, munkájához pedig a gazdasági szereplők minden segítséget meg kívánnak adni.

Bükfürdőn dr. Németh Sándor polgármester jelenlétében, a Danubius Health Spa Resort Bük szállodában került sor a több órás értekezletre, munkaebéd keretében, Katz Péter igazgató, jelenlegi MSZÉSZ régióvezető meghívására. Az intenzív eszmecserét segítette, hogy az eseményen részt vett a város TDM szervezetének vezetője, Pálffy Tamás. Csatlakozott valamennyi nagy kapacitású és meghatározó szálloda, valamint a sárvári kollégák is, Haller Ferenc ügyvezetővel együtt a városi TDM-től.  A megjelent szállodák várakozással tekintenek a Kisfaludy Program 150 szoba feletti házakat érintő, a jövőben várható pályázati kiírására, amely a jelenlegi élénk üzletmenet mellett valamennyi szálloda jövőtervezésének fontos elemét képezi.

Dr. Németh Sándor polgármester a turisztikai szereplők havi rendszeres munkaértekezletét az MSZÉSZ keretein belül rendkívül hasznosnak tartja, mivel a politikai döntéshozók első kézből kaphatnak háttér információkat, és a vendégforgalom alakulásán túl olyan kérdések is előkerülhetnek mint az orvosi ügyelet biztosítása, vagy éppen a folyamatban lévő, attrakciót segítő fejlesztések. Valamennyi szereplő hangsúlyozta a 84-es út fejlesztésének szükségességét. Könnyid László jelezte, hogy az MSZÉSZ tervezi megkeresni a kérdésben az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, tekintve, hogy nem egy település problémájáról van szó, sokkal inkább a Termál - Út (a résztvevők által a német nyelvterületen használt Bäderstrasse) megközelíthetőségéről Sárvár – Bük – Hévíz - Zalakaros esetében. A Balaton nyugati medencéjének elérhetősége is ez által oldódna meg az osztrák és német, de még a cseh vendégek számára is.

Munkaebéd a Danubius Health Spa Resort Bükben

Fotó: MSZÉSZ

A büki értekezleten számos kérdés érkezett a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ jövő évi bevezetése kapcsán, amelynek céljaiban és eszközrendszerében az igazgató kollégák üzleti, a TDM vezetők vendégösszetétel statisztikai, a polgármester pedig idegenforgalmi adó nyilvántartási és behajthatósági szempontból maximálisan egyetértett. Szabó Áron hangsúlyozta, hogy a bevezetés során a fokozatosság elvét követi az MTÜ és a rendszer nem jelent majd adminisztrációs terhet a szállodáknak.

Könnyid László MSZÉSZ elnök szerkesztőségünknek elmondta még, hogy a szövetség fontos sikerének tartja a havi munkaértekezletek elindítását szerte az országban. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel stratégai partnerségben pedig hamarosan Budapesten, Siófokon, Villányban, Kecskeméten és Szegeden folytatják a munkaértekezleteket, lehetőséget biztosítva a szervezet tagjainak a közvetlen eszmecserére, az érintett MSZÉSZ régióvezetők szervezésében.