Nyugat-Európában is egyre több a pályaelhagyó

Forrás: turizmus.com

 2021. december 03. 13:02

Az ügyfélélmény és munkavállalói elégedettség mérésével foglalkozó Medallia legfrisebb jelentéséből az derül ki, hogy egyre kevésbé vonzó a turizmus - vendéglátás ágazat az ott dolgozók számára.

A felmérés során a Medallia több mint 1250 munkavállalót kérdezett meg az utazási és vendéglátóipari szektorból az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Francia-, Spanyol- és Németországban - olvasható a VIMOSZ hírlevelében.

A kutatásból kiderül, hogy a vendéglátásban dolgozók 38%-a fontolgatja, vagy már tervezi, hogy a következő két hónapban elhagyja munkahelyét. Az eredmények a vendéglátóipart napjainkban érintő főbb kihívásokra világítanak rá, többek között arra, hogy az utazáshoz való visszatérés hogyan befolyásolja a munkavállalók munkahelyi elégedettségét, a munkavállalói élményt és a vendégekkel való kapcsolatukat. Mivel a vendéglátás történelmi létszámhiányáról már sokat hallottunk, a jelentésből kiderül, hogy a vendéglátásban dolgozók közel 2/5-e tervezi, hogy az év végéig elhagyja munkahelyét - és hogy a cégek 59%-a kevesebb alkalmazottal dolgozik, mint a világjárvány előtt-, ami arra utal, hogy az ágazat számára világszerte kihívásokkal teli ünnepi szezon vár. A munkavállalók 67%-a arról számolt be, hogy munkahelyükön megnövekedett vendégforgalom tapasztalható, a munkavállalók közel fele (48%) szerint a munkáltatójuk azonban "csak rendben" kezelte ezt a helyzetet.

A túlterheltség miatt még az is el akar menni, aki eddig kitartott az ágazatban

Fotó: 123rf.com

A jelentés további kiemelt pontjai a következők:

Az amerikai vendéglátásban dolgozók 68%-a állítja, hogy a cégük most kevesebb munkaerővel dolgozik, mint a világjárvány előtt. A 3 legfontosabb ok globálisan: "egészségügyi és biztonsági aggályok", "a munkahelyek biztonságának hiánya", valamint "a dolgozók a leállás alatt új állást kaptak".

A vendéglátásban dolgozók 61%-a világszerte azt állítja, hogy a világjárvány kitörése óta nehezebb és kevésbé kifizetődő a munkájuk.

A munkavállalók negyede (24%) szerint a dolgozói élményük rosszabb lett, és kevésbé érzik magukat elkötelezettnek. Emellett 27% szerint az általuk nyújtott ügyfélélmény is rosszabb lett a világjárvány kezdete óta.

Továbbra is gondok vannak a munkaerő-felvétellel: A vendéglátásban dolgozók több mint fele (52%) világszerte azt állítja, hogy a jó munkatársak felvétele problémát jelentett a szervezetük számára.

A 3 legfontosabb ok: "nincs elég képzett jelentkező", "nem áll rendelkezésre elegendő forrás versenyképes fizetést vagy juttatásokat kínálni", és "a rugalmasság hiánya".