Pepper, a humanoid robot is beszélt az MSZÉSZ közgyűlésén

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 02. 17:40

Mondhatni történelmi pillanatnak volt tanúja az MSZÉSZ tagsága július 28-án: először fordult elő, hogy ember és robot közösen tartottak előadást a szövetség közgyűlésén. Bemutatkozott még az MSZÉSZ Asszintens, és a hotelchatbot előnyeiről is hallhattak a résztvevők.

A francia találmány, majd japán továbbfejlesztés eredményeként megszülető Pepper, a humanoid robot  – nőies alakkal és hanggal – külsőre megnyerő, hangja barátságos, mint jelenség leginkább a most divatos „cuki” szóval írható le.

A humanoid robot mesterséges intelligencia segítségével képes a beszédértésre és -szintézisre. Szenzorokkal és kamerákkal is rendelkezik. Programozható és tanítható, a Netlife Robotics Kft. szofverfejlesztésének köszönhetően pedig már magyarul is képes kapcsolatot teremteni – tudtuk meg Bartha Leventétől, a cég ügyvezetőjétől az Ensana Thermal Hotel Margitszigetben tartott MSZÉSZ-közgyűlésen.

Bartha Levente "tanította" meg magyarul is beszélni Peppert

Fotó: MSZÉSZ / Csárdás Ferenc

A humanoid robotot sokféle területen lehet hasznosítani, így veszélyes munkakörökben, irodában, bankban, ügyfélszolgálaton, és szállodában vagy vendéglátóhelyen is kiválthatja az embert, pótolhatja a hiányzó munkaerőt. Pepper – mint saját maga magyarul elmondta – megbízható a recepción egyszerűbb feladatok elvégzésével, például a check-in során, de digitális munkatársként leginkább a kommunikációban, az információnyújtásban tud segítséget nyújtani. A robot egy voicebot segítségével működik, ami lényegében élőszóban irányítható chatbotot jelent.

Pepper megnyerő külsejű, barátságos, és végtelen türelme van

Fotó: MSZÉSZ / Csárdás Ferenc

Pepperbe betáplálhatók a helyszínhez kapcsolódó tudnivalók és a környék látnivalói is, amit lelkesen oszt meg az érdeklődő vendégekkel, több nyelven ért és válaszol, és garantáltan ezredszer is türelmesen felel ugyanarra a kérdésre. Mivel arcfelismerő funkcióval is rendelkezik, képes felismerni a törzsvendégeket. Üzemideje 20 óra, azaz egy teljes műszakot képes végigdolgozni – hallhattuk a prezentációban. Az a szálloda, amelyik a humanoid robotot munkatársaként szeretné alkalmazni, 10 millió forintos beruházással kalkuláljon.

 

A jövő új turizmusa

Hogy a digitalizáció mennyire áthatja napjaikat, arról Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója hozott adatokat a közgyűlésre, bemutatva a digitális marketing evolúciós ábráját 1980-tól 2020-ig, melyből kiderült, hogy az sms-küldés, a Google SEO vagy éppen a Facebook mióta életünk részei és mikortól tudjuk használni őket személyes vagy szakmai célokra.

A világ globális szinten vizsgált digitális statisztikái szerint 2020 januárjában a Föld lakosságának 67%-a rendelkezett mobiltelefonnal, 59%-a internethasználó, és 46%-a fent van valamelyik közösségi hálón. A Covid-19 következtében számottevően megnőtt a digitális tartalmak és eszközök iránti étvágya az embereknek, amit a szakember az alábbi ábrával szemléltetett.

A Covid-19 járvány kitörése után sokkal több digitális tartalmat fogyasztott a világ

Forrás: Rasztovits Dávid prezentációja

2020-ban, a pandémia következtében egyik pillanatról a másikra az „új turizmus” korszakában találtunk magunkat, melyre sem személyes, sem pedig infrastrukturális szinten nem volt az emberek többsége felkészülve – mutatott rá Rasztovits Dávid. Egy technológia alapú, a fenntarthatóságot és az integrációt alapvetésnek tekintő korszakba léptünk át, melyben a sikeres fejlődéshez elengedhetetlenek a személyes és szakmai szinten is fejlett digitális kompetenciák – hangsúlyozta.

Rasztovits Dávid szerint a technológiai fejlődés alapjaiban fogja megváltoztatni a turisztikai szektort

Fotó: MSZÉSZ / Csárdás Ferenc

A szakember felsorolta az előttünk álló korszak várható technológiáit, melyek alapjaiban fogják megváltoztatni nemcsak a turizmus szektort, hanem a fogyasztói kosárösszetételt és -értéket, valamint a hétköznapi életünket is. Kulcsszavakban: gesztusvezérelt, készpénzmentes, automatizált, adatalapú, kontaktus- és érintésmentes, mesterséges intelligenciával vezérelt technológiákra kell felkészülnie a szállodaiparnak is. Több forgatókönyv is elképzelhető a ma és a holnap kihívásaira, de egy dolog szinte biztos, nekünk is változni kell majd a világgal, hogy versenyben maradjunk a konkurens piacok szereplőivel – hangsúlyozta Rasztovits Dávid.

 

Automatizált megoldások a hatékonyabb marketingért

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége mindenesetre nyitott az új technológiákra, a tavasszal debütált MSZÉSZ Asszintens egy messenger platformon működő, chatbot-alapú megoldás, amely a szövetség weboldalán és Facebook-oldalán érhető el – mutatta be a szövetség új virtuális segéderőjét fejlesztője, a Bonomi Kft. ügyvezető igazgatója. Dencs Gábor elmondta, az MSZÉSZ Asszintens célja, hogy segítse a szövetséggel való kapcsolattartást, a kommunikáció folyamatait, gyorsan informálja a tagokat az aktualitásokról, valamint támogassa a rendezvényekre, pályázatokra való jelentkezést. Szerepet kapott a közgyűlés előkészítésében, a rendezvény alatt és után is: egyebek között a hasznos információk, gyakran ismétel kérdések megválaszolásában, az információáramlásban, ezenkívül a program és a kiállítók listája közvetlenül elérhető vált a résztvevők készülékén, csakúgy, mint azonnal az előadások anyaga is.

Dencs Gábor elmondta, hogyan lehet a kevesebb vendégből több foglalás

Fotó: MSZÉSZ / Csárdás Ferenc

A szakember szerint a szállodáknak érdemes saját hotelchatbotot fejleszteni, mert gyors, kényelmes, személyes, azonnali válaszokat tud adni a vendégeknek, és elősegíti az automatizációt. A szolgáltató ezáltal közelebb tud kerülni a vendégeikhez, néhány kérdéssel szegmentálhat, feltérképezheti a célközönségét, és bármikor megszólíthatja őket egy személyesebb ajánlattal vagy a messengeren küldött kuponnal. A messengerüzeneteket 80-90 százalékban elolvassák az emberek, ami messze meghaladja az e-mailes elérést – mutatott rá Dencs Gábor.

Mindez a Covid-19 idején még fontosabbá vált, amikor a foglalások költségét alacsonyan szeretnék tartani a házak, a vendégek részéről megjelent az érintésmentesség iránti igény és a korábbinál jóval több a kérdésük. Így lesz a kevesebb érdeklődőből több vendég, a kevesebb vendégből több foglalás, kevesebb munkaerővel pedig hatékonyabb értékesítés.

Kapcsolódó cikkek