Sílécen, hótalpon, szánkón Salzburg tartományban

Forrás: turizmus.com

 2015. január 26. 14:44

A napfényes gleccserrel, impozáns téli sportkínálattal és lüktető pezsgéssel csalogató Kaprun, és a tél igazi arcát az érintetlen, havas erdők szépségén át megmutató Raurisi-völgyegyaránt rabul ejtette szívünket a salzburgerlandi tanulmányúton.

Gleccser, hegy, tó

A Kitzsteinhorn 3203 méteres csúcsa alatt létesített kilátóteraszról körülnézve könnyen érthetővé válik az a büszkeség, mellyel a helyi turisztikai szakemberek mesélnek Zell am See-Kaprun téli kínálatáról a Salzburgerland Tourismus meghívására érkező hazai újságírócsapatnak.

 

 

A tartomány legmagasabban fekvő turisztikai attrakciójához, a 3029 méteres magasságban lévő Gipfelwelt 3000-hez valóban nem csak a síelőknek érdemes felmerészkednie. A két kilátóteraszról, köztük a Salzburg csúcsai (Top of Salzburg) nevet viselő, levegőbe lógó építményről lélegzetelállító a panoráma, az egymást érő, csipkézett hegycsúcsok közül legtöbb bőven meghaladja a 3000 métert. Az építmény ráadásul az Alpok legnagyobb nemzeti parkja, a Hohe Tauern National Park határán fekszik. A szívdobogtató magasságban az itteni kulináris úthoz tartozó, ezért remek alapanyagokból kiváló ételeket kínáló üvegpanorámás étterem (Gipfel Restaurant)és természetfilmet vetítő mozi(Cinema3000) is működik, a Nationalpark Gallery a hegy belsejében invitál tudományos ismeretterjesztéssel egybekötött sétára.Feljutni három „átszállással", kabinos felvonókkal lehet. A jegy ára (felnőtteknek 35, gyerekeknek 17.50 euro a felvonókat, a Gipfelwelt attrakcióinak meglátogatását is tartalmazza.)

 

Csapatunk alig várta, hogy síléceken barangolja be a magát Ausztria legattraktívabb sírégiójaként emlegetett téli paradicsom pályáit. A lelkesedés érthető volt, hiszen a három itteni síterep (a 100 százalékos hógaranciát kínáló Kitzsteinhorn, a Schmittenhöhe és a Maiskogel) összesen 138 kilométernyi útvonalat kínál a síelőknek és a snowboardosoknak, tetejükhöz 53 lift és kabin (köztük a különleges formatervezésű Porsche Design gondola) repíti az utasokat. Összesen öt hópark, öt kijelölt freeride pálya és hozzájuk tartozó tájékoztató állomás, ingyenes síbusz, 13 síiskola, 28 kölcsönző és szerviz alkotja a mesés infrastruktúrát, a gyerekeknek a közelmúltban saját mini funpark(Dragon1s Park) létesült a Glocknerbahn mellett. A gleccseren trendi iglubirodalom (Ice Camp) is működik, bárral. A pályászállások - például a csapat első bázisául is szolgáló Hotel Stadt Wien**** - mindössze néhány lépésre fekszenek a felvonóktól.

 

Mindezek ellenére sem bántuk meg, hogy pályákon való „cikkcakkolás" után szakítottunk időt a jóval csendesebb élményt nyújtó sítúrázásra: felfelé kapaszkodás az erdőben, lefelé csúszás a pályán. A Salzburgtól 80 kilométerre lévő Zell am See - Kaprunban a sífutás, a korcsolyázás és a szánkózás mellett erre is remek lehetőség adódik, többféle magasságban és útvonalon. A túrák előre meghirdetett, fix időpontokban is indulnak.

A gleccseren az idén két új sítúra-útvonalat alakítottak ki, 474, illetve 900 méteres szintkülönbséggel. Thumersbach 15 év után újra várja a sítúrázókat és a hótalpas túrázókat: a 2,5 kilométer hosszú, 500 méteres szintkülönbséget legyőző útvonal végigjárói a Schmittenhöhe és a zell-i tó panorámájában, a HoheTauern csúcsaiban gyönyörködhetnek.

Információk: kitzsteinhorn.at, maiskogel.at, schmitten.at

 

Wellness 20 ezer négyzetméteren

A Tauern SPA meglátogatása minden hedonistának kötelező: 2000 négyzetméternyi nyitott és fedett vízfelület, elképesztő méretű szaunavilág, wifi-vel ellátott pihenőrészek, gyerek-spa, fitness zóna alkotja a kínálatot. A havas hegyekre panorámát kínáló komplexumban  12 fedett és szabadtéri medence, 13 különböző szauna és gőzfürdő közül lehet választani, a program masszázsokkal, szépségápolási kezelésekkel, fitnesz teremmel válik teljessé. A gyerekeket külön attrakciók várják, felügyeletük 3 éves kortól biztosított. Ausztria legmodernebb termálfürdőjének izzasztókamráiban ugyan szigorúak a szabályok, de óránként tartanak felöntéseket, a belépőhöz törölköző és fürdőköpeny is jár. Információk: www.tauernspakaprun.com

 

Impozáns számok

Az itt lévő 600 szálloda mintegy 15 ezer ágyat kínál, a régióban évente 2 millió vendégéjszakát számolnak. Az osztráknyaralódesztinációk közül ez rendelkezik a legnemzetközibb vendégkörrel, mintegy 60 országból érkeznek ide az északi sportok szerelmesei.

Hotel Stadt Wien****

A vendégeit hangulatos faburkolataival és dizájnos szobáival rabul ejtő szálloda Zell am See központjának közelében, a télen-nyáron üzemelő CityXpress drótköteles felvonótól néhány lépésnyi távolságra fekszik. Jól kialakított wellness részleg, gyermek játszószoba színesíti kínálatát, éttermükben a régió jellegzetességeit is meg lehet kóstolni.

 

Az Alpok arany völgye

A Magas-Tauern hegyei által övezett, a családokra szakosodott Rauris 30 kilométernyi sípályájával osztrák viszonylatban a kisebbek közé tartozik, de mindent tud, amire a síeléssel most ismerkedőknek vagy a kisgyerekkel érkezőknek szüksége lehet. A pályák szélesek, biztonságosak, a tanulópályája tökéletes az alapok elsajátításához, két síiskola működik, a bérletkonstrukció is a családoknak kedvez.

 

A nemzeti park rejtett kincseként emlegetett, -Rauris mellett Taxenbach és Embach településnek is otthont adó - Raurisi-völgybe azonban nem kizárólag a síelés kedvéért érkeznek a vendégek. A kövér hópaplan alá bújt természet itt igazán közel engedi magához a csendes turizmus lehetőségeit kereső látogatókat, érkezzenek bakancsban, hótalpon vagy sílécen. (A völgy 3031 állandó lakossal rendelkezik, a terület 54 százaléka a nemzeti parkhoz tartozik.) A sífutóút hálózat hossza 46 kilométer, a téli túraösvény75 kilométer hosszan vezet. Sítúra útvonalak visznek a Goldberg csoport csúcsaihoz, a Sonnblickre(3106 méter) és a Hocharnra (3245 méter). A völgy végében lévő Kolm-Saigurban a hótalpazáshoz ideálisak az adottságok, vezetőt decembertől áprilisig biztosít a nemzeti park. A turistákat a völgyben ingyenes busz és ingyenes síbusz szállítja.

 

A pályák besíelése után az újságírócsapat programja is alternatív téli kikapcsolódási lehetőségekkel folytatódott, az esti, lovas szános kirándulást reggel hótalpas kirándulás követte. A bakancsra erősíthető tappancsokkal gyorsan barátságot kötöttünk, útvonalunk csendbe burkolózó, cukorsüveget viselő fenyőfák között vezetett. A közel félméteres havat taposva nem csak a felhőkkel egybeolvadó, hófehérbe öltözött hegyvonulatok szépségén volt időnk elmélázni, a mellettünk elhaladó sítúrázók kitartását, a szűz havon nekieredő freeride-osok bátorságát is megirigyeltük. A Sonnblickbasis hegyi turistaházból részben 6-8 fős társaságokat mozgató motoros szánnal, részint a házban kölcsönözött szánkóval siklottunk le a völgybe. Soha ennél rosszabb búcsúprogramot.

Információk: www.raurisertal.at

 

Kedvességben verhetetlen

A 76 szobás Hotel Rauriserhofban minden jót megadnak a családi vakációra érkezőknek: uszoda, 1000 négyzetméternyi alapterületű spa, remek konyha, szívből jövő vendégszeretet. Hetente ötször indítanak vezetett túrákat. Egyedi attrakciójuk a 2014-ben felújított teniszcsarnok.

 

Főzőtanfolyam 1300 méter magasan

Egy család 400 éves házában tartják főzőtanfolyamaikat a Kalchkendalmon. A télen jellemzően csoportokat, nyáron egyéni vendégeket is bevezet a jellegzetes helyi ételek vagy a kemencés kenyérsütés rejtelmeibe.