Szakmai elismerést alapítottak a vendéglátó szakoktatók

Szerző: Szikora Katalin

Forrás: turizmus.com

 2017. június 25. 17:11

A Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete a Gundel étteremben tartotta idei taggyűlését, amelyen a vendéglátó szakképzésben oktatók munkájának elismerésére megalapították a Kiváló Vendéglátó Szakmai Oktató díjat és ennek életművet jutalmazó változatát.

Június 24-én délelőtt Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke tartott előadást a versenysorozaton szerzett tapasztalatokról, és azok beépítéséről a hazai szakoktatásba. Egyelőre az az egyik értékes hozadéka a magyar sikereknek, hogy a Michelin is jobban figyel Magyarországra. Az elnök elmondta, tervezik, hogy Budapestre hozzák a guide kiadását, de a legnagyobb áttörést az jelentené, ha létrejönne egy kelet-európai változata az éttermi ajánlónak, hiszen szerte Európában 7 millió „gasztro-fun” figyeli az újdonságokról szóló híradásokat.

A versenyek kapcsán a magabiztos angol nyelvtudás szükségességére hívta fel a figyelmet az elnök, mert a commis-nak jelentkező 150 fiatal közül sokan nem rendelkeztek ezzel a tudással. Beszélt a Bocuse d’Or Akadémia közelmúltban megnyitott ötállásos tankonyhájáról, ahol a 2018 februárjában megrendezendő magyarországi döntőre készülnek a szakácsok.

Hamvas Zoltán előadása a Gundel étteremben

Fotó: turizmus.com

A szakoktatás mindhárom szakmájában bevezették 13 órában az élelmiszerbiztonsági képzést, ezért is hallgatták nagy figyelemmel a résztvevők Zoltai Anna előadását az élelmiszerbiztonsági ismeretek oktatásának aktuális kérdéseiről. A NÉBIH osztályvezetője nagy eredménynek minősítette az iskolai tudásközvetítést, már csak azért is, mert a közelmúltban olyan oktatóhely konyháján találtak többször is súlyos hiányosságokat, ahol a vendéglátó szakoktatók megkérdőjelezték a hatóság kifogásait. Meggyőződése, hogy nem szabad kiengedni az iskolákból a tanulókat anélkül, hogy tisztában legyenek a higiéniai előírásokkal.

Zoltai Anna elmondta, hogy az országgyűlés elfogadta azt az FVM-törvényt, amelynek értelmében a közétkeztetői konyhák ellenőrzését kötelezővé tették, a kereskedelmi vendéglátók számára pedig önként kérhető az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés. Ettől kezdve a hatóság honlapján nyilvánosan olvashatók lesznek a közétkeztetők vizsgálati eredményei. A törvény rögzítette a vendéglátásban forgalmazott termékek definícióját is, ettől kezdve követelmény, hogy az előállítás helyén forgalmazzák az ételt, közvetítő vállalkozás nélkül. Az osztályvezető szólt még a kötelező termékjelölésről és a közétkeztetői szakácsversenyről, amelynek elkezdődtek a régiós fordulói.

Az ételmérgezésekről elmondta, csak a legutóbbi héten 18 bejelentést kaptak, ezek zöme a kis házhozszállító cégekre vonatkozott, kisebb részben pedig nagy forgalmú helyekről jeleztek szabálytalanságokat. Legutóbb a Gozsdu udvarban egy éjszakai ellenőrzés során 8-ból 6 helyet kellett bezárniuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fertőtlenítő szerek piacán a termékek 60 százaléka nem jó hatékonyságú, gyakran találkoznak hamisított (ezért hatástalan) szerekkel.

Prokisch József, a Debreceni Egyetem egyetemi docense beszélt a hőkezelések szerepéről a konyhatechnológiában, és bemutatta az alacsony hőmérsékletű főzés tudományát.

A következő előadó Kozma Kálmán volt, a Gundel Ház igazgatója, aki a WorldSkills és az EuroSkills versenyek követelményeiről tájékoztatott, majd Zsolnay Gábor elnök tartotta meg beszámolóját az egyesület tavalyi tevékenységéről. Végül ismertették a szakvizsgatételek új előírásait.