Szálloda lesz az egykori Almássy téri szabadidőközpontból

Forrás: turizmus.com

 2022. február 02. 15:55

Nemzetközi szállodalánc tagjaként újul meg a régóta üresen álló Almássy téri szabadidőközpont. A fejlesztést az Almássy Invest Zrt. végzi, amely 2020-ban vette birtokba az akkor már több mint egy évtizede elhanyagoltan álló épületet azzal a szándékkal, hogy új funkciót találjanak számára.

A fejlesztés során az 1983-ban átadott épület karaktere ugyan megváltozik, ám az új megjelenés a hajdani épület eredetileg elképzelt homlokzati kompozícióját is megidézi majd, melyhez a régi épület tervezőivel is konzultáltak - számolt be róla az Építészfórum.hu.

A napokban építési engedélyt kapott terveket a LAB5 építésziroda jegyzi, az előzetes vázlatterveket, a fejlesztési koncepciót pedig az SABDC készítette.

A portál a beruházással kapcsolatban beszélt Sütő András projektvezetővel is, aki elárult néhány részletet a tervekről. Megmarad a nagy, reprezentatív belső átrium, hátul készül egy új belső udvar, a Szövetség utca felé egy parkolóházat nyitnak, az épület homlokzata pedig teljesen megújul. Az Almássy tér felé egy nyitott üvegportált és egy új lépcsőt alakítanak ki, ami összeköti a 135 szobás szálloda hallját a térrel.

A ház az akkoriban újdonságot jelentő zsalusüllyesztéses technológiával épült, helyben készült kazettás födémszerkezetét és az oszloprendet kívülről-belülről szeretnék továbbra is láttatni, mivel ez határozza meg fő karakterét.

lab5_almassy

Az egykori szabadidős létesítményből 135 szobás szállodát alakítanak majd ki

Fotó: LAB5

A tetőre és a homlokzatra is növényeket terveznek telepíteni, mindemellett az is cél, hogy a térnek az a sarka, ahol az épület áll, megújuljon, fásítással és új köztéri lehetőségekkel.

Az Almássy téri szabadidőközpont 1983-ban nyílt meg. Az ötemeletes, közel hatezer négyzetméter összterületű házban helyet kapott többek között egy tanuszoda-medence, kisebb-nagyobb, különféle rendezvények megtartására alkalmas termek, klubszobák, galéria, edzőterem, nyelvi labor és irodák.

A ’80-as években kultikus helyszínévé vált a helyi közösségeknek, főként színes zenei palettája miatt, ám a ’90-es években, a szórakozóhelyek egyre szélesedő kínálatával párhuzamosan jócskán veszített népszerűségéből. Több tulajdonosváltást, bezárást és újranyitást is megélt, legutóbb a 2010-es évek elején, azóta azonban üresen állt.