Kiderült, mennyit költöttek élelmiszerre a SZÉP-kártyákról a magyarok

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 25. 15:28

A turizmust is pörgeti, és a kereskedelmet is segíti a SZÉP-kártya. Ötször annyi pénzt költöttek augusztusban a magyarok szálláshelyeken, éttermekben, fürdőkben és egyéb szabadidős tevékenységre, mint élelmiszerre a SZÉP-kártyákról – tudtuk meg Princzinger Pétertől, az MTSZA elnökétől.

Amikor júniusban bejelentették, hogy augusztus 1-jétől hideg élelmiszerre is kiterjeszti a SZÉP-kártya felhasználását a kormány, ami megijesztette a szállodás és vendéglátós szakmát, ön azt nyilatkozta lapunknak, nincs okuk aggódni a turisztikai szolgáltatóknak. Igazolták az első hónap számai az akkori, mondjuk úgy, kincstári optimizmusát? – kérdeztük a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) elnökét.

Most is ugyanazt mondom: nincs ok az aggodalomra. A számok megnyugtatóak. Idén augusztusban a SZÉP-kártya-kártyabirtokosok 44,3 milliárd forintot költöttek, ez 20 százalékkal több, mint a tavaly augusztusi költés összege volt.

A három kártyakibocsátó bank által megküldött adatok szerint ebből a pénzből 37,3 milliárd forintot költöttek el szálláshelyeken, vendéglátóhelyeken, strandokon, egyéb turisztikai szolgáltatóknál. Ez valamivel több, mint az előző év augusztusi forrásfelhasználás, ami 36,9 milliárd forint volt. 2023 augusztusában tehát, amikor már hideg élelmiszert is lehetett vásárolni SZÉP-kártyával, nem esett vissza a turisztikai célú költés.

Egy gyors fejszámolást végezve, ezek szerint élelmiszerre csupán...

...pontosan 7 milliárd forint áramlott augusztusban a kereskedelembe élelmiszer-vásárlásra a 37,3 milliárd forint turisztikai célú költésen felül.

A belföldi turizmus némi visszaesését mutatják idén a statisztikai adatok, ezt visszatükrözi a SZÉP-kártya-forgalom is az év eltelt időszakát nézve?

2023 első nyolc hónapjában a kártyabirtokosok a tavalyi összegnél mintegy 5 százalékkal többet, pontosan 287 milliárd forintot költöttek, és ebből – mint már elhangzott – 7 milliárdot fordítottak élelmiszer-vásárlásra. Az előző év első nyolc hónapjában a felhasznált összeg 275,2 milliárd forint volt, ebből összesen 41,8 milliárdot fordítottak élelmiszerre abban az öt hónapban (2022. február és június között – a szerk.), amikor ezt a lehetőséget a kormány úgyszintén biztosította.

Forrás: MTSZA

A közelmúltban drámai hangvétellel cikkeztek egyes híroldalak arról, hogy a 2021-es nyári hónapokhoz képest mekkorát esett vissza az elmúlt két év nyarán a SZÉP-kártya-költés. Erre mi a magyarázat?Nem a 2022-es és a 2023-es nyár forgalma drámaian alacsony, hanem a 2021-es három nyári hónap adata volt szokatlanul magas, ami a Covid-korlátozások részleges feloldása miatti belföldi keresletélénküléssel függött össze. Ekkor ugyanis részben nem lehetett, részben nem mertünk külföldre utazni, itthon azonban szabadon utazhattunk. Értelemszerűen emiatt megnőtt a hazai költés. A Covid-korlátozások teljes feloldása után, 2022-ben és 2023-ban pedig helyreállt a normál – egyébként növekvő – trend.

Forrás: MTSZA

Augusztus 1-jétől a munkáltatók számára egyúttal megnyílt az a lehetőség, hogy plusz 200 ezret töltsenek a SZÉP-kártyákra kedvezményes adózással. Mit mutatnak a számok, éltek ezzel a lehetőséggel?

Egyértelmű igen, ez a plusz még vonzóbbá tette a munkáltatók körében ezt a juttatást, és a kártyabirtokosok száma is nőtt. A munkáltatók idén augusztusban 26,4 milliárd forintot töltöttek fel a SZÉP-kártyákra, ami 46 százalékkal magasabb a 2022. augusztusi feltöltés összegénél (18 milliárd), és 71 százalékkal szárnyalja túl a „bezzeg évnek" számító 2019. augusztusi feltöltés összegét (15,4 milliárd). Ez év elején, januárban valamivel több mint 2,5 millióan rendelkeztek SZÉP-kártyával, most közel 2,7 millióan.

Piknikezők a Balatonnál

Fotó: Balaton Bike Tour

A nyári főszezon után mennyi pénz maradt a SZÉP-kártyákon?

Augusztus végén – a hónapban felhasznált 44,3 milliárd forintos költés után – közel 78 milliárd forint volt a kártyákon. A kártyabirtokosok körülbelül 80 százalékának 50 ezer forintnál kisebb összeg, 20 százalékuknak pedig 50 és 500 ezer forint közötti összeg maradt meg. Ezekhez az év hátralévő négy hónapjában a korábbi évekhez képest bizonyosan több feltöltés érkezik még a munkáltatók részéről, köszönhetően a járulékkedvezménynek. A kártyákon lévő közel 78 milliárd forráshoz a szeptember-december időszakban érkezhet még további 110-120 milliárd. Változatlanul ugyanúgy látom, mint júniusban: az egész éves feltöltés összege elérheti a 380-400 milliárd forintot, és ugyanezen a szinten lehet a forrásfelhasználás is.

A turisztikai szolgáltatók számára a fő kérdés valójában az, marad-e az 1:5 arány az élelmiszer-rekreációs költés viszonylatában az év hátra lévő hónapjaiban, amibe beleesik a karácsonyi nagy élelmiszer-kiadások időszaka is. Ön mire számít?

Az élelmiszer-vásárlás lehetősége nem a turisztikai szolgáltatóktól fogja elszívni a bevételt, hanem a turisztikai célú felhasználáson felül jelentkezik. Várhatóan az történik, hogy turisztikai célra nagyjából ugyanannyit fogunk költeni, mint tavaly, emellett a kártyákon lévő kisebb összegek sem „ragadnak be", hanem ezek is „megmozdulnak". Az a várakozásom, hogy az 50-100 ezer forintnál alacsonyabb egyenlegeket a kártyabirtokosok nem görgetik tovább a jövő évre, hanem elköltik a vendéglátásban és a kiskereskedelemben.