Szépül hazánk legnagyobb angolkertje Dégen

 2014. július 17. 19:11

Óriási víztükör, sétautak, újjáépült hidak, látványos park – másfél évnyi munka után megújult a dégi Festetics-kastély közel 300 hektáros történeti kertjében a Park-tó és környezete. A kertrekonstrukció ősszel folytatódik, de a kastély és a park egészen októberig nyitva áll a látogatók előtt.

A Forster Központ vagyonkezelésében lévő dégi Festetics-kastély parkja Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertje, teljes rekonstrukciója három ütemben valósul meg, összesen csaknem 800 millió forintból, uniós támogatással.

 

Az 250 milliós költségvetésű, csütörtökön átadott első ütem során, amelyben a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. konzorciumi partnerként vett részt, eredeti, 19. századi formájában újult meg a kastélypark egyik legfontosabb része: a Park-tó és környezete. Az összesen 1,8 kilométer hosszú tórendszer kastéllyal szemközti szakaszából és a hozzá kapcsolódó árapasztó csatornából 40 ezer köbméter iszapot kotortak ki – hangzott el az átadáson. Újjáépült a Hollandi-ház szigetére vezető faszerkezetű gyalogoshíd, valamint további négy híd is. Nyolchektárnyi zöldfelület állítottak helyre, emellett másfél kilométernyi sétány újult meg. Elbontották a park összképét zavaró vasbeton fürdőmedencéket és sportpályákat, amelyeket az államosítás után építettek az 1996-ig itt működő gyermekotthon kiszolgálására. Ezzel helyreállt a tó és a kastély eredeti látványkapcsolata.


A kertrekonstrukció második és harmadik üteme 2014 őszén indul, a kivitelezés 2015 őszéig tart. A megvalósult, valamint a tervezett munkák a legnagyobb volumenű kerthelyreállításnak számítanak Magyarországon a II. világháború óta.
Az eredetileg csaknem 300 hektáros parkot három patak találkozásánál hozták létre 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából. Nem tudni, hogy ki tervezte a parkot, de feltételezhetően a klasszicista stílusú kastély alkotójának, Pollack Mihálynak a munkája. Az épületből és a park különböző pontjairól feltáruló panorámát gondosan megtervezték: a tágas tisztások és a hosszú nyiladékok a helyi nevezetes épületekig vezetik a tekintetet: a kastéllyal szemközti szigeten álló Hollandi-házra, valamint a falu katolikus és református templomára. A Festetics-család tagjai a park legtávolabbi sarkában, egy kisebb tó szigeteként emelt sírdombon temetkeztek.

A csütörtöki projektzáró rendezvényen L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a kertrekonstrukció befejezése után a Festetics-kastély impozáns épületének megújítására is kiemelten figyelmet fordít majd a kormány. Sürgető feladatként jelölte meg a dégi kastély megközelítését szolgáló műút felújítását is.

 

Cselovszki Zoltán, a Forster Központ elnöke arról beszélt, hogy a magyar lakosságnak meg kell tanulni használnia a történeti parkokat, a dégi kastély angolkertje ideális kirándulásra, piknikezésre, horgászásra, de a festői környezet esküvők, koncertek és más rendezvények helyszíne is lehet.

A Forster Központ vagyonkezelésében lévő műemlékeknél jelenleg több mint nyolcmilliárd forint értékű fejlesztés zajlik, épület- és parkrekonstrukció formájában.