Szobalány voltam a Radisson Blu Békében

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2019. december 20. 09:56

Amikor belépünk egy szállodai szobába, természetesnek vesszük, hogy rend van. Minden tiszta, szép, illatos. Eszünkbe jut ilyenkor, hogy néhány órával korábban szorgos kezek gondos alapossággal hajtogattak, töröltek, poroltak, emeltek, forgattak, hogy minden tökéletes legyen?

Néha nem is találkozunk velük, pedig nélkülük megállna az élet egy hotelben: ők a szobaasszonyok. Egy napot velük töltöttem, hogy lássam, hogyan zajlik az életük a csillogó kulisszák mögött. (Fotók: Haralambidou Anthoula)

 

7.00

Félálomban lépek be a Danubius Hotel Group egyik tagszállodája, a budapesti Radisson Blu Béke Hotel forgóajtaján. Míg várok belefeledkezem a felújított lobby és a Zsolnay kávéház hangulatos enteriőrjének látványába. Legszívesebben lehuppannék az egyik fotelba egy finom kávé mellé, de nem lehet. Nem vendég vagyok, dolgozni jöttem.

 

7.16

A szálloda hotel managere, Apaczeller Krisztina kedvesen fogad és elkísér mai napom első állomására, a mosodába, hogy megtaláljuk a munkaruhámat. Beavat: a kávé senkinél sem marad el az új személyzeti kantinban, így az öltöző után oda vezet az első utunk.

Gondnoknők csatasorban, eligazítás után. Jobb szélen az alkalmi szobalány, Németh Andrea kolléganőnk. Indulhat a nap!


Ajtók és folyosók labirintusán keresztül érkezem meg a –2. szintre, itt van a mosoda. Aranka, a mosoda vezetője alaposan végigmér, és már ki is kap a munkaruhák közül egy rám éppen méreteset.

"30 éve dolgozom itt, nehéz elhinni, igaz? Szeretem ezt a munkát, sohasem unatkozunk, mindig akad valami váratlan helyzet! Az ágyneműn kívül mindent itt mosunk, a kollégák ingjeit is mi vasaljuk, és persze a vendégek holmija is ide kerül" – meséli, miközben félelmetes rutinnal fűzi be a cérnát és hajtja fel a nadrágomat, szinte másodpercek alatt. Indulhat a nap.

 

7.37

A reggelből szerencsémre tényleg nem marad ki egy jó kávé: ezt kortyolgatom, amíg a marasztalóan hangulatos személyzeti büfében megkapom az instrukciókat. Ráhangolódásképpen Pusztay Gábor rooms division manager és Szalánczi Éva assistant housekeeping manager mesélnek a munkájukról.

A 247 szobás, 120 kollégát foglalkoztató hotelben minden nap igazi nagyüzem.

Egyéni és csoportos vendégek, rendezvények, éttermi, kávéházi látogatók... – a város szívében mindig zajlik az élet.

Indulásképpen kaptam egy kis betekintést a hotel kulisszatitkaiba a személyzeti büfében. A fotón balról jobbra: Ács Erzsébet PR-manager, Németh Andrea, e cikk szerzője, Apaczeller Krisztina hotel manager és Pusztay Gábor rooms division manager


Az sem véletlen, hogy itt vagyok, ez is része a Danubius Hotels Group új kezdeményezésének.

A vállalat jó érzékkel ismerte fel, hogy a színvonalas szervizhez a munkavállalói élmény legalább olyan fontos, mint a vendégelégedettség. Ennek szeretnének most hangot adni a szakmai nyilvánosság előtt.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, néha egy kis odafigyelés és rugalmasság is elég, hogy a munkavállaló komfortosan érezze magát. Ilyen lehet a családbarát beosztás, vagy egy születésnapi sütivoucher. Augusztusi szülinapom ellenére Gábor engem is meglepett eggyel, mennyei mindenmentes csokis-banános tortát kóstolhattam!

Közben megtudom: rendszeresek a láncon belül a négyszakmás képzések, ahol az adott munkaterületen belüli tudásmegosztás és az új információk átadása a fő cél, illetve az úgynevezett cross tréningek, ahol más-más munkaterület feladataiba, így egymás munkájába tekinthetnek be a kollégák.

Tapasztalat, hogy utána sokkal megértőbben, türelmesebben állnak egymáshoz. Rengeteg tréninget szerveznek, amely az alkalmazottakat rávezeti az egymásra és a vendégre hangolódás fortélyaira. Szóval összességében nem csoda, hogy a Danubius Hotels Group nyerte el legutóbb az Év munkáltatója díjat.

 

8.09

A gondnoknők főhadiszállásán vagyunk, Éva lelkiismeretes alapossággal vizsgálja a munkalapot.

A munkalap látványos fotótéma, de ma már minden nyilvántartás online zajlik, Opera rendszerben


A számok, betűk, színek erdejéből ő azonnal leszűri a lényeget, hány utazó szoba van, hol jeleztek speciális kéréseket, hány szobalány dolgozik a terepen. A munkalap látványos fotótéma, és valóban jól áttekinthető, de ma már csak érzelmi okokból ragaszkodnak hozzá, és megszokásból.

Az Opera rendszerben, elektronikusan zajlik a housekeeping teljes irányítása és adminisztrációja. De erről később, mert várnak a szobák!

 

8.32

A szobalányok 7 órás reggeli eligazításáról alaposan lecsúsztam... Fel kell pörögni, a 247 szobából 237-ben laknak!

A 3. emelet az enyém, utazószobával kezdek. Ilyenkor gyakorlatilag az történik, ami otthon is egy nagytakarításnál, csak itt minden nap, és sokkal alaposabban. Mert mindennek tökéletesnek kell lennie!

Az ágyakkal kezdjük


Az ágyneműt friss, ropogósra cseréljük


Mindig vágytam rá, hogy megtanuljam az ágyneműt szépen, szabályszerűen behajtogatni




Portörlés, porszívózás, ágynemű a sztenderdek szerint behajtva, bekészítések a megfelelő szögben és sorrendben felsorakoztatva, minibár feltöltve.

Fontos, hogy végül egy porszem se maradjon sehol


Nem mindegy az sem, merre áll a bögre füle, mindent a sztenderdek szerint készítünk el


A szobatakarítás egyik legfontosabb része a fürdő, ahol minden nap vízkőtelenítik a felületeket


A fürdőben is minden alkalommal vízkőtelenítés, fertőtlenítés, foltmentesen. A WC-papír vége pedig háromszögbe hajtva.

Pontos menetrendje van annak is, hogyan kell eljárni a talált tárgyakkal. Meglepődnének, ha tudnák, mi mindent felejtettek már szállodai szobákban!

Balra Szalánczi Éva (drapp ruhában), aki az egész housekeeping csapat munkáját irányítja


Ha kész, a szobalánytól a gondnoknő veszi át a szobát és jelenti le a recepciónak.

Minden szobalánynak saját kocsija van, amire úgy helyezi el a holmikat, ahogyan neki a legkényelmesebb. Mint kiderült, egy ilyen kocsinak rendesen neki kell feszülni!

Szakmai bakancslistámról ismét kihúzhattam egy tételt


Egyébként is a szobalányoké az egyik legkeményebb munka egy szállodában, komoly fizikai teljesítmény napi 18-20 szobát kitakarítani. Egy percre sem ülnek le.

Évi egyszer lemérte: egy nap alatt majdnem legyalogol egy rövidebb Kéktúra-szakaszt!

10.44

Néhány szoba után Évi megkegyelmez, szusszanásképpen kapok egy kis gyorstalpalót a szállodai applikációról. A Radisson fejlesztése a hihetetlenül praktikus OneTouch applikáció. A vendég már megérkezése előtt jelezheti rajta a kéréseit, és nem csak concierge funkciókat lát el. Rendelhetünk is ezen keresztül, megmutatja az időjárást, és akár futóútvonalat is ajánl. Emergency funkciója pedig arra való, hogy vészhelyzet esetén azonnal csörög a telefon a recepción, egy erre elkülönített vonalon. Így a beavatkozás szinte azonnali lehet.

 

11.19

Végre megtudtam, mit rejtenek a folyosókon a „service" feliratú ajtók: rengeteg kincset! Külön „lakat alatt" őrzik bennük a minibárok értékes tartalmát, és van itt egy ledobó is, amin keresztül a szennyes egyenesen az alagsori mosodában landol.

 

11.40

Az emeleti gondnoknők összeszokott csapata együtt ül le ebédelni a kantinban, mindig ilyentájt.

Ebéd az összeszokott csapattal a személyzeti kantinban


Mindenkinek jólesik egy kis pihenés


A Danubius Hotels Group nagyvonalú gesztusa az „all you can eat" ebéd kétféle ételválasztékkal, ízletes fogásokkal. Itt van egy kis idő megbeszélni az élet nagy dolgait, a csapat szemmel láthatóan fél szavakból is megérti egymást. Nem csoda, némelyek hosszú évek óta együtt dolgoznak.

Végül egy gyors kávé, és már megyünk is tovább.

 

12.45

Úgy látszik, a sors úgy akarta, hogy teljes körű bevezetést kapjak a szállodai kulisszatitkokba, véletlenül éppen ezen a napon tartanak elsősegély és munkavédelmi oktatást a dolgozóknak.

Egy irodai munkánál talán nincs ezeknek akkora súlya, de aki a „terepen" dolgozik, az mindenfélével találkozik a munkája során. Fontos, hogy mindenkinek legyen lélekjelenléte beavatkozni, ha például rosszul lesz egy vendég, vagy szabályosan járjon el, ha mondjuk egy tűt talál a szobai szemetesben.

 

14.12

Még néhány szoba levezetésképpen...

Mikor idefelé sétáltam reggel, elképzelésem sem volt, mivel lehet kitölteni az időt délután fél négyig. Gondolatban már alkudoztam is magammal és vendéglátóimmal, hogy ebéd után zárjuk le a műszakot, mert addigra úgyis mindent látok.

Nem így történt! Minden perc érdekes és tanulságos, fel se tűnt, hogy szalad az idő.

Mindennek tökéletesnek kell lennie


Ami pedig a leginkább szembeötlik azon túl, hogy ez bizony nem sétagalopp, hogy ennek ellenére mégis milyen derűvel, egymás iránti barátsággal és munka iránti alázattal, tisztelettel teszi mindenki a dolgát.

A minibár feltöltve!


14.49

Hív a recepció, hogy megérkeztek a nászutasok, korábban a vártnál! Nincs még a szobában a fürdőköpeny és az extra bekészítések: welcome süti és pezsgő. Gyorsan intézkedni kell. Éva hívja az éttermi részleget (F&B-t), már állítják is össze a tálat, mi pedig leszaladunk a mosodába a fürdőköpenyekért.



Minden felületet át kell törölni, és ha egy szobában napok óta nem laktak, akkor is csekkolni kell. A közösségi terek sem maradhatnak ki


Aranka örül, hogy budoárjában újabb trükköket mutathat: megtanulom, hogyan kell a sztenderdek szerint szép szabályosan összehajtogatni egy fürdőköpenyt. Bevallom, jó érzés, hogy a kezem munkájával egy rövidke kellemes pillanatot szerezhetek ennek az ismeretlen párnak. Mintha ezzel én is egy kicsit hozzájárulhatnék a felhőtlen, emlékezetes, tökéletes nászútjukhoz.

 

15.10

Hamarosan vége a „műszakomnak", és Gábor még nem is avathatott be kedvenc Opera-rendszerének titkaiba! Kollégái mosolyognak ezen, de én megértem Gábor lelkesedését, amint bemutatja a részleteket. Tényleg rendkívül praktikus felület.

Mindent tud, minden helyzetre felkészült, az egész housekeeping folyamat teljesen áttekinthető rajta keresztül. A megfelelő információkat betáplálva kreditalapú beosztást készít például a szobalányoknak, hogy a terhelés kiegyenlítődjön.

Tartalmazza a minibár-fogyasztást, így a front office azonnal látja, kinél mit kell beterhelni. Minden mozzanatnak percre pontosan nyoma van itt nagyon jó riportolási lehetőségekkel. Rengeteg hasonló praktikus funkciót használnak benne, de ez tovább bővíthető.

Más innováció is segíti a rooms division manager munkáját: 2020-tól chipes technológia teszi lehetővé az ágyneműk nyomonkövetését a Danubius Hotels Groupnál, ami jelentős megtakarításokat hozhat.

 

15.40

A nap végén tiszteletbeli kollégává avatnak, amit egy kedves oklevél is igazol. Jólesik!

A lényeg azonban a sorok között is ott van. Amikor reggel beléptem a gondnoknők szobájába, azonnal kiszúrtam, hogy az egyik asztalon ott pompázik egy egészséges aloe vera növény. Pont ilyenre vágyom hónapok óta. A nap folyamán nem tudtam lelkesedésemet leplezni, ezt Évinek is elárultam. Aztán amikor délután odaléptem hozzá elbúcsúzni, egy gyönyörű aloe verát nyomott a kezembe, sárga kaspóban. A gondnoknők összefogtak, s míg én az Opera rejtelmeit kutattam, átültették nekem. Kedvességből. Örömet akartak szerezni. Sikerült. A meghatódottságtól szólni is alig tudtam.

A Radisson brand mottója így hangzik: „Yes, I Can". Jól kifejezi, milyen szellemiséget, hozzáállást képviselnek. Nyitottságot a vendégek kéréseire, törődést, kedvességet, elhivatottságot, szolgálatkészséget.

A Radisson BLU Béke Hotelben alkalmi szobalányként ebből minden szinten példaértékű ízelítőt kaptam.